Volných pozemků je v Prostějově nedostatek. S tím zřejmě kalkulovala společnost VR Morava, když městu nabídla areál za hlavním nádražím. Chtěla za něj ale 9,4 milionu. Zastupitelé a zastupitelky návrh na koupi odmítli, stejně jako před nimi i samotná rada.

Šlo o pozemek p. č. 7471/1 – ostatní plocha o výměře 2352 m2 a pozemek p. č. 7471/2 – zastavěná plocha a nádvoří o výměře 249 m2, jehož součástí je stavba pro výrobu a skladování bez čísla popisného nebo evidenčního. Pozemky se nachází v lokalitě mezi hlavním vlakovým nádražím a Průmyslovou ulicí. Jedná se původně o skladovací areál. „Dle předložené nabídky společnost VR Morava předpokládala, že kupní cena za nabízené pozemky včetně plechové haly dosáhne částky 9 374 475 korun,“ uvedla pro Večerník první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi Prostějova). Jak doplnila, v katastru nemovitostí pracovníci odboru správy a údržby majetku města nalezli znepokojující zápisy. K pozemkům je mimo jiné zřízeno zástavní právo smluvní k zajištění budoucí druhové peněžité pohledávky do výše 78 milionů korun.

Po následném jednání se zástupce VR Morava na město obrátil s novou nabídkou. Tentokrát společnost na základě nového znaleckého posudku požadovala 8 855 385 korun.

Na základě posouzení a doporučení příslušných odborů a finančního výboru radní i tuto nabídku zamítli. „Důvodem odmítnutí nabídky je nejen neadekvátní cena, ale také fakt, že pro pozemky nemáme ani v budoucnu využití,“ ozřejmila rozhodnutí nejvyššího orgánu města Milada Sokolová.

 

Ohlédnutí za dosud posledním zasedáním zastupitelstva Statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. června