Zastupitelstvo statutárního města Prostějova dostalo v úterý 13. června na stůl žádost o poskytnutí dotace ve výši 20 milionů korun. Požádal o ni 1.SK Prostějov z.s. na rekonstrukci stadionu v areálu SCM Za Místním nádražím. Celkové náklady jsou vyčísleny na 60,5 milionu korun. Předkladatelem byl náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Spolek žádal o dotace na dofinancování akce ve výši 18 milionů a na 2 miliony na dodatečné práce před zahájením stavby, tj. demolice stávající tribuny. „1.SK Prostějov plánuje v tomto roce rekonstrukci fotbalového stadionu Za Místním nádražím v Prostějově. Ta zahrnuje novou skladbu hřiště s přírodním travním kobercem, včetně drenážního systému, závlahy a vyhřívání, výstavbu osvětlení hrací plochy a novou tribunu pro diváky,“ popsal detaily Jiří Rozehnal (ANO 2011) a dodal, že spolek má zpracovanou kompletní dokumentaci investiční akce, proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavebních prací a byla uzavřena smlouva o dílo se zhotovitelem. Celkové náklady na akci jsou plánovány ve výši 60 433 394,63 koruny.

Mezi zastupiteli se rozběhla živá diskuse, zda jsou finance, které chce město spolku dát, přiměřené. Na to reagoval primátor František Jura, který je rovněž předsedou klubu. „Stadion nesplňuje současné parametry. Abychom dál mohli hrát ve vyšší soutěži, je třeba provést patřičné úpravy,“ nechal se slyšet.

Podle navrhovatele bude přibližně 70 procent rekonstrukce financováno z dotačního programu Národní sportovní agentury (dále jen NSA) „Standardizovaná infrastruktura, Výzva č. 20/2022“. Rozhodnutí o přidělení dotace má padnout ještě do konce června. Jedním milionem korun se podílí Olomoucký kraj v rámci Programu na výstavbu a rekonstrukci sportovních zařízení kofinancovaných z NSA, spolek z vlastních zdrojů dodá 1,4 milionu korun.

Zastupitelé a zastupitelky oddílu dotaci přiklepli.

 

rekonstrukce stadionu v číslech

  • NSA – podaná žádost o dotaci ve výši    40 000 000,00 Kč
  • Dotace Olomoucký kraj                           1 000 000,00 Kč
  • Vlastní finanční prostředky                                       1 433 394,63 Kč
  • Dotace města je požadována ve výši    20 000 000,00 Kč
  • Celkové náklady na rekonstrukci               62 433 394,63 Kč