Na kontrolu cyklistů se s nastupujícím létem zaměřili minulé pondělí 19. června prostějovští strážníci. V době od 9:30 do 11:30 kontrolovali v ulici Netušilova především to, zda mají cyklisté v pořádku povinné vybavení svých bicyklů. A jak to dopadlo?

Zkontrolovali několik desítek cyklistů a s potěšením museli konstatovat, že většina kontrolovaných prošla takřka na jedničku. „Strážníci zkontrolovali během dopoledne více jak dvě desítky cyklistů. Převážná většina měla svůj dopravní prostředek v pořádku,“ potvrdila Tereza Greplová, vedoucí prevence kriminality Městské policie Prostějov.

U cyklistů, kteří neprošli beze ztráty kytičky, byl většinou problém v chybějících odrazkách. Protože však šlo o preventivní akci, nedostali tito kolaři pokutu, ale strážníci jejich kola dovybavili nalepením reflexních samolepek, které plně nahradí chybějící odrazky. Dobré rady místo pokuty dostali i dva mladiství, kteří se na svých kolech proháněli bez předepsané ochranné přilby. Jelikož se jednalo o preventivní akci, vyřešili strážníci jejich prohřešek domluvou a řádným poučením, proč je důležité mít na hlavě tento bezpečnostní a ochranný prvek.  

„Ti za vzorně vybavené kolo dostali drobný dárek v podobě reflexního doplňku na oděv. Všichni zkontrolovaní cyklisté pak odjížděli s upozorněním, jak se chovat nebo naopak nechovat při jízdě na kole nebo na koloběžce,“ dodala na závěr mluvčí Greplová.