O nečekaném úhynu tří z pěti mláďat labutího páru, obývajícího drozdovický rybník, Večerník informoval již dvakrát.

Nyní pro vás máme aktuální zprávu z průběhu vyšetřování. Jedno z ptáčat bylo odvezeno do veterinárního ústavu v Olomouci, kde bylo podrobeno pitvě. Ta prozatím objasnila, co nebylo příčinou tragédie...

Pár labutí přišel před měsícem o tři ze svých letošních potomků. Informace o úhynu malých labuťátek vyvolala v minulých dnech ostré diskuse, v nichž se utkávají obhájci verze o otravě postřikem se zastánci teorie viny tzv. krmičů, kteří vodním ptákům servírují nevhodné krmení. Je tu rovněž málo zmiňovaná možnost, že mláďata podlehla bakteriální nákaze. Kde je pravda, měla prokázat pitva, kterou nechal magistrát udělat. Její výsledky už jsou známy.

„Výsledek pitvy labutě ze Státního veterinárního ústavu Olomouc mám k dispozici od dnešního odpoledne,“ sdělila Večerníku uplynulý pátek náměstkyně primátora Marcela Župková (ANO 2011). Podle pitevního protokolu je zcela vyloučeno, že by pták uhynul na otravu Roundupem, v játrech nebyly nalezeny stopy glyfosátu. Stejně tak pitva vyloučila trauma, střelné zranění či otravu nevhodnou potravou. „Úhyn labutí jsem konzultovala s vedoucí němčické záchranné stanice. Paní Kňourková oslovila odborníky z oboru ornitologie a ti konstatovali, že příčinou může být mimo jiné přirozený výběr. Příroda si prostě vybere silné jedince,“ dodala Župková a upozornila, že výsledek pitvy neznamená, že je povoleno vodní ptáky na drozdovickém rybníku krmit.    

I nadále platí, že městská policie vykonává u rybníka zvýšený dohled. „Zaměřujeme se na dodržování veřejného pořádku, jelikož někteří lidé se stále snaží vodní ptactvo naprosto neuváženě krmit. Házení potravin do vody a ukládání zbytků jídel na břeh by mohly být posuzovány jako protiprávní jednání znečištění veřejného prostranství. Rybník ani jeho okolí nejsou obvyklá místa, kde by se měly zbytky jídla ukládat,“ důrazně varovala Tereza Greplová, vedoucí oddělení prevence Městské policie Prostějov s tím, že takový přestupek lze ve správním řízení uložit pokutu do výše 20 000 korun. „Je-li spáchán opakovaně, po nabytí právní moci rozhodnutí o přestupku podle stejného odstavce, lze uložit pokutu ještě o deset tisíc vyšší,“ přidala Greplová.