Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Ke své smůle si Jakub Vymazal letos v únoru nehrál na schovávanou se svými čtyřmi dětmi, ale s policisty. Kvůli předchozím krádežím měl totiž před deseti dny nastoupit do vězení. Jenže tak neučinil! Pobytu za mřížemi se ale nakonec nevyhnul, a ještě kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí musel minulé úterý 27. června před soud. Ten mu stávající dvou a půlroční trest o další dva měsíce prodloužil...

Pětadvacetiletý Jakub Vymazal se svojí přítelkyní vychovával čtyři děti. Společně bydleli v ulici Marie Pujmanové.

 

Policisté jej však víceméně náhodou objevili na pavlači prostějovského „parlamentu“ v Šárce, kde se schovával za botníkem. Důvod byl jasný. Koncem předchozího měsíce si převzal výzvu k nástupu do vězení, kam se měl dostavit nejpozději do 15. února. Policisté jej zadrželi o deset dní později.

„Omlouvám se. Potřeboval jsem partnerce předat peníze, které jsem vydělal, aby měla s dětmi kde bydlet. Policistům jsem se nijak nebránil,“ vypověděl Vymazal, který se však v minulosti více než práci věnoval krádežím. Zejména kvůli nim byl v průběhu posledních dvou let celkem čtyřikrát odsouzen a další soud jej ještě čeká. Přitom do vězení musel nakonec nastoupit poprvé v životě, když kradl navzdory tomu, že byl v „podmínce“. Možná nejhorší na tom všem je, že ještě stihl nasekat solidní dluhy, které činí zhruba 300 000 korun.

Z vězení by se nakonec měl dostat až 25. října 2025. Soud mu k tomuto termínu ještě další dva měsíce přidal. „Polehčující okolností je doznání i fakt, že jste byl přistižen už deset dní poté, co jste měl nastoupit. Naopak přitěžující je to, že předchozí alternativní tresty na vás neměly patřičný účinek,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Ivona Otrubová.

Rozsudek je již pravomocný.