V dubnu letošního roku vypsalo Statutární město Prostějov výběrové řízení na obsazení funkce ředitel/-ka Městského divadla v Prostějově, příspěvkové organizace. Šlo o pozici určenou pro vysokoškolsky vzdělaného člověka, nejlépe ekonoma. Do řízení se přihlásili čtyři uchazeči, lépe řečeno všechno uchazečky. Z nich pak výběrová komise v čele s primátorem Františkem Jurou vybrala Ivanu Buřtovou. Její jmenování vzápětí potvrdila rada. O pár dnů později je ale všechno jinak. Kdo tedy bude velet nejen Městskému divadlu, odkud odešla do důchodu Jana Maršálková, ale nově současně také provozu Národního domu?

Dne 13. června informovala Milada Sokolová radu města o rezignaci Ivany Buřtové na pozici ředitelky Městského divadla v Prostějově. Zároveň navrhla jmenovat ředitelkou uvedené instituce Karin Konzbulovou, která se v rámci výběrového řízení umístila na druhém místě. „Rada města Prostějova se jí rozhodla jmenovat. Karin Konzbulová oficiálně ujala se své funkce 1. července,“ shrnula děj událostí 1. náměstkyně primátora.

Proč? „Důvod je prostý, paní Ivana Buřtová se nakonec rozhodla funkci nepřijmout a vedení naší organizace nepřevzít. Má na to samozřejmě právo a my jsme její rozhodnutí museli respektovat. Naším úkolem bylo najít dalšího vhodného uchazeče,“ uvedl na vysvětlenou první muž prostějovské radnice František Jura, který následně krátce představil nově vybranou ředitelku. „Nová paní ředitelka žije v Prostějově a dlouhodobě v našem městě také pracuje.“ A jaké má zkušenosti s oborem, kterému se nyní bude věnovat? „Pokud jde o gastronomii, jež je nově důležitou součástí Městského divadla v Prostějově, má mnohaleté zkušenosti. Prošla si celým oborem takříkajíc ´od píky´. Má také vystudované hotelnictví a management cestovního ruchu a vzdělávala se i v oblasti event marketingu, tedy pořádání akcí. Pokud jde o kulturní část její práce, bude mít zázemí v dlouhodobě úspěšné produkční Městského divadla, která je dostatečně zkušená,“ nastínil fungování sloučených organizací primátor. „Zdůrazňuji, že jsme především hledali manažera nebo manažerku s jasným zadáním udržet současnou vysokou úroveň divadla a postupně revitalizovat gastronomickou část. Tu nám zcela zdecimovala léta covidu a zatím se nepodařilo vrátit se na dřívější úroveň. Zatím si na tomto provozu několik lidí „vylámalo zuby“, doba těmto službám příliš nepřeje,“ dodal František Jura.

Kromě toho prostějovští radní ale minulé úterý na schůzi Rady statutárního města Prostějova projednávali I žádost Městského divadla v Prostějově. O co šlo a jak to dopadlo? „Odcházející ředitelka Jana Maršálková požádala o navýšení rozpočtu, přičemž celou věc zdůvodnila řadou racionálních argumentů. Městské divadlo převzalo do správy zbývající část budovy, o kterou se donedávna starala obecně prospěšná společnost Národní dům. Dále bylo třeba odkoupit některé stávající zásoby a nakoupit i nové, aby bylo možné obnovit restaurační provoz. Položek na seznamu byla celá řada. Proto jsme rozhodli, že se rozpočet divadla zvýší o necelé dva miliony korun,“ vysvětlil prostějovský primátor.

Národní dům, tedy jeho restaurační a kavárenská část včetně zahrádky, zůstává tedy ještě uzavřena, přestože původní termín uzavření od 1. dubna vypršel posledním červnovým dnem. Na vině je mimo jiné právě zdržení kvůli výměně na postu šéfky zařízení. „Prozatím neotvíráme. Paní ředitelka musí nejprve udělat všechny úkony související s převzetím funkce. Věřím ale, že se vynasnaží, aby byl Národní dům alespoň částečně zprovozněn co nejdříve,“ objasnila Milada Sokolová.

V každém případě turistická sezóna právě začala, a tak je nasnadě, aby byla nejznámější prostějovská kulturní památka dostupná veřejnosti. „Projíždíme Prostějovem, tak jsme chtěli zajít na oběd právě sem. Mrzí nás to, zpátky domů do Čech už pojedeme jinou trasou,“ postěžoval si Večerníku jeden z turistů marně se dobývající do secesního skvostu.