Je to už zhruba rok, co došlo v Olšanech k ničivému výbuchu. Zatímco většina poškozených sousedů měla v následujících dnech a týdnech starosti s odstraňováním následků, na místě stále zůstávala nepříliš bezpečně vyhlížející ruina dlouho neobýva néhocihlového domu. O něj jeho majitelé příliš zájmu nejevili. S odstupem času Večerník zajímalo, zda již byla ruina řádně odklizena.

Sedmapadesátiletý Radek B. loni v červenci zemřel v sutinách domu, v němž k výbuchu došlo. Další tři lidé byli zraněni. Došlo také k zásadnímu poškození dvou sousedních domů, tlaková vlna navíc poničila okna i střechy zhruba dvou desítek dalších nemovitostí. Příčinou exploze byl výbuch plynu, vše způsobil záměrně sám majitel, jemuž kvůli dluhům bezprostředně hrozilo, že o své obydlí přijde.

Díky aktivitě místních hasičů se podařilo trosky po zničeném domě zhruba do měsíce zcela odklidit. Do okamžité rekonstrukce se také pustil majitel jednoho ze dvou domů bezprostředně sousedících s odpálenou nemovitostí. „Vše se již podařilo opravit, vnuk stále pokračuje s rekonstrukcí domu, která však již nesouvisí s následky výbuchu. Letos by se měl do něj nastěhovat,“ prozradil Večerníku Jindřich Matějka, který koordinuje stavební práce.

Mnohem větší problém je se druhou sousední nemovitostí. „Ten dům byl minimálně dvacet let prázdný. Jeho majitelé bydlí jinde, ale prodat ho nechtěli. Po výbuchu se na něj přijeli podívat asi na dvacet minut a zase odjeli. Nebýt hasičů, tak by pro okolí představoval zásadní nebezpečí. Docela by mě zajímalo, co s ním bude. Aby to nedopadlo tak, že tady bude strašit a ohrožovat lidi dalších třicet let,“ přemítal loni v červenci jeden z místních.

Ani po téměř roce se zde situace v tomto ohledu bohužel příliš nezměnila. „Druhý polorozpadlý dům stále odklizený není. Je tam prý nějaký problém s tím, komu vlastně patří a kdo je za něj zodpovědný. Nicméně něco málo se tam přece jen už nyní začíná dít,“ nastínil aktuální stav další z občanů Olšan, který bydlí nedaleko nevzhledné ruiny.

Co bude s pozemkem po zničeném domě, jehož majitel zemřel bez dědiců, není úplně jasné. Jisté je, že na nemovitost jsou stále vázány exekuce zemřelého, a tak se dá očekávat, že pozemek nejprve propadne státu a následně skončí v dražbě, jejíž výtěžek půjde věřitelům.