Fotovoltaika se stává stále populárnější volbou pro domácnosti i podniky, tedy všechny, kteří chtějí snížit své energetické náklady a přispět k ochraně životního prostředí. Před pořízením fotovoltaického systému je však důležité důkladně se připravit a informovat o různých možnostech této technologie. Pojďme si tak v krátkosti projít, na co by si člověk měl dát pozor a o čem se rozhodně poradit.

Než se rozhodnete pro fotovoltaiku, je důležité si stanovit své cíle a očekávání. Zvažte, zda chcete snížit své energetické náklady, přispět k ochraně životního prostředí, získat nezávislost na dodavateli elektřiny, nebo dokonce vydělávat prodejem přebytečné energie. Díky tomu si pak budete moci zvolit, jak velkou elektrárnu doma chcete mít. Dalším důležitým faktorem jsou finance. Prvotní náklady totiž nejsou nikterak malé a tato investice se vám začne vracet až postupem času. Bez dostatečných prostředků je pak zbytečné nad podobnou věcí uvažovat.

Před instalací fotovoltaického systému je důležité provést analýzu střechy a umístění solárních panelů. Zjistěte, zda je vaše střecha vhodná pro instalaci panelů a jestli není překrytá stínem okolních objektů. Optimální orientace panelů směrem na jih a vhodný sklon jsou klíčové pro získání co nejvyššího výkonu. V tomto ohledu vám jistě poradí případný vykonavatel, zda je vůbec reálné o této možnosti uvažovat. S tím souvisí i další bod, kterým je hledání vhodného dodavatele i vykonavatele. Nenechte se zmást hned první nabídkou. Firem, které se zabývají touto problematikou, teď existuje celá řada. Mezi nimi určitě najdete tu pravou.

Pak už nezbývá než počkat na termín a postupně se těšit na to, že v dalších letech vás bude čekat ušetření spousty nákladů za energie.

 

Tematickou stana PROSTĚJOVSKO & FOTOVOLTAIKA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. června