Podmínky pro život dřevin v městské zástavbě se dlouhodobě zhoršují. Negativním faktorem je například stav půdy, která mnohdy vykazuje nevhodné složení a utužení. Kořeny mají v půdě málo prostoru, jsou atakovány chemickými látkami, trpí nedostatkem vody a kyslíku.

 

Nedostatečný rozvoj kořenů brání i celkovému růstu koruny. Stromy tak nejsou vitální a snadněji podléhají chorobám a škůdcům. Globální změna klimatu má vliv i na chřadnutí stromů v městských alejích. V městských stromořadích je navíc půda velmi utužená a nekvalitní, což znemožňuje pronikání vody ke kořenům. 

Město Prostějov se proto rozhodlo ošetřit celkem 61 vybraných stromů na svém území injektáží. Injektáž bude provádět od pátku 7. 7. 2023 po dobu přibližně tří pracovních dnů odborná firma SAFE TREES s.r.o. z Brna, která se mimo jiné zabývá i speciální ochranou zeleně.

Injektáží budou ošetřeny stromy v lokalitách např. Smetanovy sady, ul. Sádky, ul. Žitná, Kolářovy sady, ul. Čs. armádního sboru, kaštany v ul. Družstevní a Dolní a borovice lesní na sídl. Mozartova.

Na ul. Dolní bude ošetřeno 24 jírovců proti klíněnce, která způsobuje předčasný opad listů kaštanů a způsobuje tím především estetické škody, protože pohled na jírovec opadaný uprostřed léta je poněkud tristní.

Ve Smetanových sadech a v ul. Sádky budou ošetřeny jasany proti houbové chorobě chalara fraxinea, jež způsobuje, že jednoleté a dvouleté letorosty odumírají ještě před narašením nebo odumírají během suchého léta.

Injektáží budou ošetřeny také borovice na sídl. Mozartova proti sypavce borové, které napadá jehlice.

Celková cena za ošetření stromů pomocí injektáží je 117 tis. včetně DPH.

Stromová injektáž je technologie používaná pro individuální ochranu stromů s velmi širokým využitím. V současné době se tato metoda používá jako ochrana proti širokému spektru dřeviny ohrožujícího hmyzu a hub. Jedná se o technologii, pomocí které se do transportních pletiv ošetřovaného stromu vpraví účinná látka (v případě ochrany vůči hmyzu systémový insekticid, u hub fungicid). Tuto látku následně strom pomocí vodivých pletiv transportuje do všech svých orgánů. Díky tomu jsou všechny části ošetřené rostliny chráněny proti poškození, přičemž samotnou rostlinu látka nijak neohrožuje. Účinnost tohoto ošetření je jeden až dva roky (v závislosti na období aplikace a druhu dřeviny). Poté musí být dřevina přeinjektována. Největší výhodou této technologie, oproti jiným typům aplikace ochranných látek, je vpravení účinné látky přímo do pletiv rostliny. Díky tomu je použití ve městě naprosto bezpečné z hlediska ohrožení lidského zdraví a cílené pouze na konkrétní druhy dřeviny škodlivého hmyzu a hub.

Samotný strom je při aplikaci poškozený pouze minimálně. Do rostliny se navrtají dva až čtyři otvory velké 3,8 mm a hluboké 4 cm, do kterých se vloží speciální ventil, jehož povrch je ošetřen fungicidem. Tento ventil zajistí, aby z rostliny neunikaly životně důležité látky, a zároveň umožní bezpečné vpravení účinné látky do vodivých pletiv rostliny. Vývrty zasahují pouze do oblasti bělového dřeva, kde je dřevina schopna díky živým parenchymatickým pletivům poškození odizolovat. Riziko průniku dřevních hub do tohoto vývrtu je proto minimální.