Na českých silnicích je to někdy o ústa. Obzvláště pokud narazíte na někoho, kdo nemá pochopení pro kohokoliv jiného než sám pro sebe. K tomu zřejmě došlo na silnici mezi Hluchovem a Čechy pod Kosířem. Banální předjíždění cyklisty provázelo troubení, nadávky, vše vyvrcholilo rvačkou a poničeným kolem i nárazníkem automobilu.

 

Aktuálně se hojně diskutuje o odstupu 1,5 metru, který by měli dodržovat řidiči při předjíždění cyklistů. Svérázným způsobem na toto téma přispěla trojice mužů, která se v pátek 16. června setkala mezi Hluchovem a Čechy pod Kosířem.

„Když jsem jel po silnici spojující tyto obce, tak těsně za mnou zatroubila stříbrná fabie. Lekl jsem se, protože v ten moment byla už na úrovni mého zadního kola. Uznávám, že jsem nejel zcela při krajnici, neboť stav silnice to zde neumožňuje. Po uvolnění jízdního pruhu jsem upozornil, že by bylo vhodnější příště zatroubit v dostatečné vzdálenosti, abych dokázal včas reagovat a kvůli leknutí nespadl pod kola vozu,“ nastínil počátek sporu nešťastný cyklista.

To možná ani netušil, co všechno se stane… „Následně mě auto začalo vytlačovat z vozovky, až mě zcela zablokovalo a já musel zastavit. Poté vystoupil spolujezdec, který mě strčil i s kolem do příkopu. Při mé snaze dostat se zpět na silnici mě napadl řidič fabie úderem pěstí na pravé ucho, kvůli čemuž jsem opět spadl do příkopu. Na to spolujezdec hodil mé kolo do pole a rozšlápl mé brýle, které zůstaly po úderu na vozovce. Následně pánové z místa odjeli a já zavolal policii,“ popsal hrůzné chvíle jeden ze tří aktérů celého incidentu, který mimo jiné při něm ztratil značkový cyklocomputer.

Spolu s náklady na opravu bicyklu odhadl způsobenou škodu na zhruba 20 000 korun. Potýkal se i s jistým zdravotními komplikacemi, kvůli setrvalému tlaku v uchu u něj došlo k dočasnému snížení sluchu, musel být ošetřen na ORL v Prostějově a pracovní neschopnosti.

Napadený muž připustil, že ještě během jízdy padala z obou stran sporu sprostá slova a nevyloučil ani to, že nějakým způsobem mohl poškodit zadní nárazník fabie, která ho v tu chvíli měla vytlačovat ze silnice. „Po zastavení se vše už odehrálo hrozně rychle, takže jsem již nedostal příležitost k jakémukoliv útoku nebo aktivní obraně,“ uzavřel muž, jehož identitu má redakce Večerníku k dispozici.

Celou událost nyní vyšetřuje Policie ČR, která se prozatím k případu nevyjádřila.