Na začátku června přinesl Večerník podrobný přehled udělených dotací z rozpočtu města do sociální a zdravotní oblasti. Konkrétně šlo o veřejnou finanční podporu do 50 000 korun, které radní schválili na podporu menších organizací a spolků zabývajících se sociální oblastí. Minulé úterý 27. června však Rada města Prostějova schválila i větší dotace, které většinou obdržely organizace působící v sociální oblasti v Prostějově již delší dobu a zajišťující služby nepřeberného množství. Jak vyplývá ze seznamu, také letos si největší náklonnost radních udržuje Azylové centrum Prostějov.

Co se týká městských dotací, pro letošní rok je radní směrem do sociální oblasti poměrně hodně navýšili. Hlavním důvodem jsou zvýšené náklady na energie, které trápí nejrůznější sociální spolky a organizace. „Formou dotace z rozpočtu města Prostějova bylo v roce 2023 poskytnuto na projekty, činnost nebo jednorázové akce v oblasti sociální a zdravotní celkem 4 370 000 korun, což je údaj ke 26. červnu tohoto roku. V porovnání s loňským rokem je to o několik set tisíc korun více,“ vypočítala Marcela Župková (ANO 2011), náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově.

Největší dotaci opět získalo Azylové centrum, a to přesně 800 000 korun. Výraznou částku na letošní rok obdržely z městského rozpočtu další osvědčené organizace, například LIPKA, Podané ruce, Charita Prostějov nebo Centrum sociálních služeb.

„Při posuzování žádostí o dotaci se hodnotí řada kritérií, například zda jsou služby zajišťovány na území města Prostějova, případně pro občany města Prostějova. Dále pokud není služba zajišťována na území města, zda se jedná o jedinečnou službu, která není na území města Prostějova poskytována, nebo zda byla navázána spolupráce města za účelem umísťování prostějovských klientů do daných pobytových zařízení. Přihlížíme také k tomu, zda je služba zahrnuta ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb na území Prostějova, případně zda se žadatel účastní procesu střednědobého plánování,“ přiblížila systém udělování dotací Župková.

Šestimístných sum se ještě dočká Mateřské centrum, Pomocná ruka a společnost SOS dětské vesničky. „Všichni dělají záslužnou činnost nejen pro naše potomky,“ obhajuje finanční příspěvky náměstkyně prostějovského primátora.

V částkách nad padesát tisíc korun jsme ještě podpořili další instituce jako Svaz tělesně postižených, Romodrom, Žebřík, sociální služby Včelka či Potravinovou banku Olomouckého kraje,“ prozradila Marcela Župková. V neposlední řadě se pak z městské podpory mohou těšit Domov seniorů a Spolek Senioři.

Dotaci obdrží také prostějovští vozíčkáři

 

Rada města Prostějova na svém úterním zasedání 27. června odsouhlasila poskytnutí dotace i spolku Prostějovští vozíčkáři, a to ve výši 25 000 korun. „Peníze jsou určeny na celoroční činnost spolku, na nájem, energie, provozní náklady a také na jednodenní zájezd vozíčkářů bezbariérovým autobusem,“ přiblížila Župková. Jak doplnila, je velmi ráda, že prostějovští vozíčkáři dokáží žít plnohodnotné životy i přes zdravotní handicapy. „A na to jim rádi přispějeme.“

 

28 graf1