Kaple sv. Antonína Paduánského v Krakovci je půvabnou a ceněnou barokní stavbou z konce 17. století, která měla být původně rodovým mauzoleem. Vzhledem k tomu, že se jedná o volně stojící dominantu krajiny i velmi kvalitní barokní, je jistě dobře, že se tento objekt podařilo zachránit díky citlivé rekonstrukci z roku 1955.

Krakovecká kaple je k severu orientovaná centrální stavba se dvěma bočními přístavky. Fasáda je hladká, stěny jsou prolomeny okny s travertinovým ostěním.

Interiér kaple je zaklenut kopulí s lucernou a jeho součástí je dřevěná novodobá kruchta na čtveřici pilířů. Na stěnách kaple se nacházejí nástěnné malby zobrazující postavy apoštolů, zatímco v kopuli je zpodobněno osm výjevů ze života sv. Antonína.

Za zmínku stojí také práce sochaře Julia Pelikána. Nad hlavním vstupem je umístěna pravoúhlá nika s pískovcovým reliéfem sv. Antonína Paduánského a nad vstupem východního přístavku reliéf Panny Marie.

Kapli dal vystavět Marek František Lubetič, dokončena byla v roce 1684. Od května roku 1958 se jedná o chráněnou kulturní památku, která je současně také příjemným relaxačním i vyhlídkovým místem. Pro znaveného poutníka jsou připravena i místa k sezení.

Krakovec je malou půvabnou vesnicí, která je součástí většího Laškova. V něm mimo jiné najdeme biotopové koupaliště, z obce vede také naučná stezka nesmírně malebným Terezským údolím.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REGIONÁLNÍ POTRAVINY II najdete v tištěném vydáí PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. července