V dopoledních hodinách dne 18. a 20. července proběhly preventivní akce zaměřené na cyklisty. Cílem těchto preventivních akcí je hlavně to, aby cyklisté dodržovali pravidla silničního provozu a využívali při jízdě kola s takzvanou povinnou výbavou.

V úterý strážníci kontrolovali cyklisty na ulici Rejskova v Prostějově, kde během dvou hodin bylo dvoučlennou hlídkou na cyklostezce zastaveno a zkontrolováno 27 cyklistů. Ve čtvrtek proběhla stejná akce na ulici Okružní. „Zde bylo na cyklostezce za dvě hodiny zkontrolováno 23 cyklistů. Cyklistům, kterým na kolech chyběly předepsané odrazky, strážníci dolepili reflexní samolepky, které odrazky plně nahradí. Jejich výhodou je to, že se nepolámou ani neupadnou, takže nehrozí ztráta jako u plastových odrazek,“ sdělila Tereza Greplová z Městské policie Prostějov.

Vzorným cyklistům, kteří měli svůj bicykl v pořádku, věnovali strážníci drobný dárek v podobě reflexního doplňku na oděv. „V průběhu těchto akcí byl zjištěn pouze jeden chodec pohybující se po cyklostezce a jeden mladistvý cyklista, který při jízdě neměl na hlavě nasazenou přilbu. Jelikož se jednalo o preventivní akci, vyřešili strážníci jejich protiprávní jednání domluvou,“ dodala Tereza Greplová.