PROSTĚJOV Když se labutí pár letos uhnízdil na rybníku v Drozdovicích a posléze vyvedl mladé, Prostějov se tetelil štěstím.

Začátkem června ale ptačí rodiče o tři ze svých dětí přišli. O to víc se starali o zbývající ptáčata, a to za velké pozornosti obyvatel města. I s tím je ale konec, obě zbylé labuťky minulé  pondělí ukončily svou pozemskou pouť. Podle všeho je zardousil pes. A jen Večerník ví, že jeho páníček a pravděpodobný viník je již znám!

 

Když se labutí pár letos uhnízdil na rybníku v Drozdovicích a posléze vyvedl mladé, Prostějov se tetelil štěstím. Začátkem  června ale ptačí rodiče o tři ze svých dětí přišli. O to víc se starali o zbývající ptáčata, a to za velké pozornosti obyvatel města. I s tím je ale konec, obě labuťky minulé  pondělí ukončily svou pozemskou pouť. Bohužel lidskou chybou. Pravděpodobný viník je již znám.

„Městská policie byla v pondělí 17. července odpoledne telefonicky upozorněna na incident v Kolářových sadech, kde měl volně pobíhající pes honit labutě. Po příjezdu na místo byla nalezena dvě uhynulá mláďata. Protože se jedná o neznámého pachatele, případ jsme předali Policii ČR,“ sdělil PvNovinkám v pondělí odpoledne ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík.

Informaci potvrdila redakci i policejní mluvčí Miluše Zajícová: „Oznamovatelka strážníkům uvedla, že majitele psa upozornila na nevhodné chování, ale byla neznámým mužem napadena slovními výhružkami. Na uvedeném místě byla následně nalezena dvě uhynulá mláďata labutí.“ V současné době je podle jejích slov událost v šetření a případ se dokumentuje. Právní kvalifikace nebyla prozatím stanovena.

Tragédie  labutí rodiny zasáhla Marcelu Župkovou. Náměstkyně primátora se o vodní ptactvo v  Drozdovicích zajímá  již delší čas. „Když jsme řešili úhyn prvních mláďat, pitva ukázala,  že labuťátka nebyla otrávena, postřelena ani zakousnuta, příčinou jejich úmrtí byl zřejmě přirozený výběr.  Minimálně jednou denně jsem se za nimi zastavila a doufala, že se dočkám jejich dospělosti. Bohužel se tak nestalo a mě to nesmírně mrzí,“ řekla Marcela Župková.

Po výzvě, kterou zveřejnil Magistrát města Prostějova, se Policii ČR přihlásili svědci celé události. Podle informací Večerníku je totožnost pravděpodobného pachatele známa. Labutí mláďata ale pes nezadávil, s největší pravděpodobností byl příčinou jejich úhynu stres způsobený štvanicí. Případ budeme i nadále sledovat.