V únoru roku 2022 byla na základě dohody mezi městem Prostějovem a Zemědělským družstvem Vrahovice ukončena nájemní smlouva pozemku, který je v majetku města a na němž hospodařilo právě Zemědělské družstvo Vrahovice. Orná půda byla v letošním roce využita k výstavbě první etapy biocentra.

Nové lokální biocentrum, které tvoří prostor nivy pravého břehu Hloučely a níže po toku pravého břehu řeky Valové, bude místem, kde lidé budou moci trávit svůj volný čas. Na podzim roku 2021 město Prostějov nechalo zpracovat řešení lokality. Zadání zahrnovalo zpracování krajinářské soutěže o rozloze 10 hektarů a následné projektové dokumentace k realizaci na parcele s výměrou 7 700 metrů čtverečních. Ve výběrovém řízení v září 2021 předložila nejvýhodnější nabídku společnost Ateliér Fontes s cenou 392 524 korun. „V únoru 2023 byla vybudována tůně, v červnu osazena okolní zeleň a umístěna odpočinková lavice a informační panel,“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozehnal.  

Součástí biocentra bude cyklostezka, přes mokřadní stanoviště povede dřevěný povalový chodník naučné stezky. Vznikne zde rovněž park s dětským nebo workoutovým hřištěm. „U vstupu přes lávku z ulice Petra Jilemnického bude vybudováno malé přírodní hřiště s vodním prvkem (Archimédův šroub, apod.) využívajícím říční vodu,“ informoval Rozehnal.

Opomenuta nebude ani kultura. Prostor mezi areálem koupaliště a osikovým hájem má přírodní charakter a jeho přirozené pozvolné sklonitosti lze využít jako přirozený amfiteátr. „Prostor může sloužit jako letní kino nebo výletiště s mobiliářem mobilního nebo přírodního charakteru. Pro využití letního kina hovoří také odstínění světelného znečištění okolí vzrostlými stromy,“ doplnil náměstek Rozehnal.

Důležitou součástí biocentra bude zeleň, lokalita bude osázena porosty původních dřevin vhodných na tato stanoviště. Na části lokality bude vytvořen extenzivní sad ovocných dřevin tradičních odrůd s naučnou funkcí. Zasadit svůj strom si zde v listopadu mohou i obyvatelé Prostějova. Ve dnech 4. a 11. listopadu je naplánováno komunitní sázení. Sázet se budou okrasné listnaté dřeviny jako lípa, habr, jilm, javor a dále to bude hrušeň obecná, třešeň ptačí a tak dál… Zájemci o komunitní sázení se až do konce letošních prázdnin mohou hlásit na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., e-mailovou adresu 1. náměstkyně primátora Milady Sokolové, která před časem komunitní sázení iniciovala. „Tato myšlenka mě napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptají, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom, což tento projekt může některým z nich nabídnout,“ připomněla Sokolová.