Už čtyři měsíce mají lidé z Prostějova možnost vypůjčit si některé z celkem 140 růžových kol společnost Rekola. Ze statistik vyplývá, že počty výpůjček poslední dobou zásadním způsobem rostou. Jejich celkový souhrn překročil 32 000 a na růžovém bicyklu se už projelo téměř 3 000 cyklistů. Nepochybně pozitivní je i fakt, že ani jedno z nich zatím nebylo ukradeno!

Používání bikesharingu v Prostějově v posledních týdnech výrazným způsobem roste. Nelze se divit. Lidé tu mají první půlhodinu jízdy zdarma. Kolo přitom představuje efektivní a udržitelný způsob městské dopravy. „Nesmírně nás těší veliký zájem občanů a zřejmě i návštěvníků města o sdílená kola. Ze statistiky jasně vyplývá, jak narůstá počet výpůjček s příchodem teplého počasí. Pohyb po městě na kole je mnohdy rychlejší než vozidlem, ekologičtější a pochopitelně levnější,“ zdůraznila první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov) s tím, že Prostějov je ideálním městem pro přesun na kolech. „Jsem velmi ráda, že se tento projekt osvědčil a je využíván.“

Hezké počasí vyloženě láká k projížďce. „Rekordní počet výpůjček jsme zaznamenali v pátek 23. června, kdy jich bylo 679. Nejčastěji se kola půjčují a vrací na hlavním nádraží, v Olomoucké nebo Bulharské ulici. Těšíme se, co přinesou letní měsíce,“ prozradil Radek Smítal, koordinátor Rekol v Prostějově.

Počet míst, kde si můžete půjčit a kam můžete kolo vrátit, se v Prostějově vyšplhal přes sedmdesát. „Naposledy jsme rozšířili možnost pro parkování v Plumlovské ulici u Argos elektro, Občerstvení u Abrahámka, restaurace Monte Garden a Státního okresního archivu,“ upřesnil Smítal.

Růžový bikesharing si zakládá také na spolupráci s pořadateli lokálních akcí, jako je například Noc kostelů či festival Wolkrův Prostějov. „Rekola jsou ideální dopravní prostředek, který usnadňuje pohyb během akcí konaných na různých částech města zároveň. Plánujeme i další spolupráce, například na podzim při komunitním sázení stromů ve Vrahovicích,” doplnil Lukáš Větříšek e společnosti Rekola, která má projekt sdílených kol v Prostějově nově na starost.

Půjčování kol funguje přes mobilní aplikaci, díky níž kolo odemknete i zamknete. Prvních třicet minut půjčení je zdarma, z čehož polovina je hrazena z městské kasy. Další půlhodina přijde uživatele na pouhých čtyřiadvacet korun. Pro provozovatele je zásadní zpětná vazba od cyklistů. „Ta nám pomáhá se neustále zlepšovat. O tom, jak se v Prostějově jezdí, nám uživatelé mohou dát vědět na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,” vyzval občany Větříšek.