Dalo se to čekat. Prostějovská radnice už eviduje stížnosti na zaplevelené chodníky. Dle oddělení údržby města je to i tím, že plevel prorůstající chodníky je odstraňován mimo jiné horkou vodou, přičemž tato metoda není tak účinná jako jinde běžná chemická likvidace.

Na nedostatečnou údržbu zelených ploch si stěžují někteří z Prostějovanů. „Nyní je to vidět na chodnících, z nichž se mnohde stávají zelené plevelné plochy. Není potřeba uvádět nějakou konkrétní lokalitu, je to téměř po celém městě. Krásně je to vidět například na zrekonstruované Plumlovské. Na trávníku u Hané ve směru na Plumlov byla nějakou dobu nádherná tráva. Teď je ale ve velké většině plevelná a představuje semeniště i pro chodníky,“ upozornila například Jana Klikatá.

Dle oddělení údržby města probíhá likvidace plevelů na chodnících a vozovkách postupně po celém území města. „Děje se tak jednak chemickou likvidací s následným mechanickým odstraněním, ale i šetrnější metodou pomocí horké tlakové vody a páry. Ta však není tak účinná,“ tlumočila vyjádření údržby města Petra Vymazalová.

Ohledně likvidace plevele přípravkem Roundup se ve městě zhruba před čtyřmi roky vedly vášnivé diskuse. Zatímco drtivá většina lidí včetně zemědělců tuto látku na svých pozemcích zcela běžně využívá, někteří z Prostějovanů jeho používání v ulicích města ostře kritizovali. V dané záležitosti vznikla i petice. Podle některých studií má být oblíbený a rozšířený herbicid Roundup Biaktiv škodlivý a o jeho dopadech na zdraví se i mezi odborníky stále vedou spory. V EU je však i nadále standardně povolený. Město Prostějov zareagovalo tak, že investovalo do nákupu technologií umožňujících v okolí dětských hřišť a dalších vybraných míst při likvidaci plevele využívat horkou vodu.