Na tohle se jaksi pozapomnělo. U hospody v Runářově před více jak třemi lety vyrostlo nové dětské hřiště. Kromě něj je tu však ještě jedno, které se nachází v kopci u lesíka ve směru na tzv. posádku u Skřípova. Dle místních je v hrozném stavu, konická radnice po upozornění slíbila, že dávno vysloužilé a nebezpečné herní prvky nechá odstranit.  

 

Na havarijní stav dětského hřiště v Runářově upozornila jedna z místních maminek na sociálních sítích. „Vypadá to tam hodně strašidelně a depresivně. Co je však nejhorší, že se o skluzavku děti mohou pořezat. Jedné z rodiny se to již stalo a už tam nechce chodit,“ popsala situaci paní Pavlína.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, toto „dětské hřiště“ vzniklo zřejmě po zrušení školky v Runářově. „Přiznávám se, že město o jeho existenci ani nevědělo, přenesení herních prvků ze školky zřejmě bylo iniciativou některého z občanů. Je dobře, že nás na to někdo upozornil, určitě zajistíme jejich odstranění a do budoucna zvážíme, zda na tomto místě nevybudujeme hřiště nové,“ reagoval pohotově konický starosta Michal Obrusník.

Zda bude vysloužilá, především pak nebezpečná skluzavka nahrazena novou, však není vůbec jisté. V Runářově už totiž jedno relativně nové hřiště funguje, a to poblíž zdejší hospody. V roce 2017 jej tu nechal vybudovat jeden z někdejších zastupitelů Konice, jemuž se na něj podařilo získat dotaci z Olomouckého kraje. „Dorazilo tehdy sto padesát tisíc korun včetně posezení a úprav terénu. Hřiště by po technické stránce mělo být v pořádku, vždy na podzim prochází revizí,“ reagoval na náš dotaz Petr Krejčí, který se však chce z Konice v dohledné době odstěhovat. „Město již projevilo zájem převést toto hřiště do svého majetku, to však aktuálně není možné. Kvůli dotaci mám povinnost se o něj ještě zhruba další dva roky starat, s čímž mi pomáhá provozovatelka místní hospody. Jakmile lhůta vyprší, tak by hřiště mělo přejít pod vedení Konice,“ vysvětlil Krejčí, který je dle svých slov připraven předat i veškeré potřebné doklady.