V pondělí 24. července se částí Prostějovska prohnala vichřice doprovázená deštěm. Zatímco déšť rozradostnil zejména zahrádkáře, vítr přinesl zkázu. V Mořicích zlomil stoletou lípu, která poškodila kostel svatého Martina, vzácnou barokní památku. K naprosto totožné situaci došlo také v Mostkovicích, kde vyvrácený strom rovněž poškodil svatostánek.

 

K větší hmotné škodě došlo v Mořicích. „Náhlý poryv větru lípu zlomil. Při pádu poškodila sochařskou výzdobu a další části kostela,“ potvrdil informaci starosta Mořic Tomáš Pavelka. Operativně se sešlo zastupitelstvo a celou situaci projednalo, zhodnotilo další rizika a stanovilo plán odstranění škod a zrychlení procesu zabezpečení okolních stromů. „Již v předcházejícím roce odborný arborista provedl průzkum a vyhodnotil stav všech stromů v obci. Daný strom byl v procesu odstraňování, avšak příroda byla rychlejší,“ posteskl si Pavelka. Obec má podle jeho slov stabilně sjednané pojištění majetku. První jednání v situaci řešení této události již proběhla s jasným cílem zajistit řádné odstranění škod a zabezpečení dalších rizik i proti vyšší moci. „Děkuji každému, kdo se zapojil do zásahu nebo podpořil obec svou účastí a nabídkou pomoci. Uděláme se zastupitelstvem maximum, abychom věc vyřešili a předešli dalším,“ dodal Pavelka.

K téměř totožné situaci došlo během krátké vichřice v Mostkovicích. „Dvě hasičské jednotky pomocí těžké techniky odstraňovaly následky pádu velkého stromu na místní kostel,“ potvrdil mluvčí krajských hasičů Josef Koláček s tím, že v obou případech se hmotné škody teprve zjišťují.