Záchranná stanice pro volně žijící živočichy Němčice nad Hanou přes letní období eviduje zvýšený počet telefonátů. Pomoci záchranářů se pro nejrůznější druhy zvířat a ptáků dožadují lidé nejen z našeho regionu. Naposledy kvůli pěti mláďatům motáka pochopa.

„Telefonoval nám kombajnér, že při práci uviděl v poli hnízdo mláďat, pravděpodobně nějakého dravce. My jsme následně zjistili, že jde o mláďata motáka pochopa. Tento dravec si staví hnízda na zemi. Mláďata  jsme odvezli k nám do stanice, kde budou tak dlouho, dokud nebudou schopna vypuštění zpět do přírody,“ uvedla Lidmila Kňourková.

Moták pochop je všestranný lovec úspěšný na zemi, na vodě i ve vzduchu. Loví vodní ptáky, hraboše, žáby, větší hmyz a sem tam i ryby. Má výborný sluch, který mu pomáhá při lákání kořisti v rákosí a umožňuje lovit i v noci. Své české jméno dostal podle charakteristického trhavého a houpavého letu s křídly ve tvaru široce rozevřeného písmene „V" nízko nad terénem. Pozorovateli se tak zdá, jako by se ve vzduchu potáceli, čili „motali", z čehož vznikl český název „moták". Je to tažný druh, který zimuje v Africe a v jižní Evropě.

 V období žní němčická stanice přijímá denně několik telefonátů kvůli záchraně živočichů. „V podstatě jsme  teď nonstop v terénu a snažíme se maximálně pomoci. Ať už radou, přemístěním, převozem, nebo vlastním léčením ptáků a zvířat,“ doplnila Kňourková.