Chátrající nemovitost vybudovaná v sedmdesátých letech minulého století v takzvané akci „Z“ by už potřebovala rekonstrukci jako sůl. Však už před třemi lety tehdejší vedení města s jásotem oznamovalo, že Dům služeb v Olomoucké ulici nechá nákladem více než 66 milionů korun opravit a vznikne tam inovační hub. Projekt však zkrachoval.

Vloni pak magistrát přišel s alternativou, že celý objekt zrekonstruuje na vlastní náklady, přičemž využití nemovitosti zůstane stejné. Ovšem jak Večerník nyní zjistil, ani z tohoto projektu nebude vůbec nic!

V roce 2020 statutární město Prostějov požádalo o dotaci na projekt s názvem Inovační hub Prostějov – Dům služeb v Olomoucké ulici. „Cílem tohoto projektu bylo realizovat inovační hub, který by po svém vybudování poskytl hub infrastrukturu pro celou řadu vzájemně propojených aktivit. Například možnost coworkingu (sdílená kancelář), zázemí pro začínající firmy (start-upy), možnost kancelářského zasídlení větších a vyzrálejších firem, FabLab (sdílená dílna se sofistikovaným vybavením) a možnost získat expertní pomoc v začátcích podnikání. A samozřejmě by zde bylo nové sociální zařízení, kuchyňka, zasedací a jednací místnosti, konferenční sál a tak dále. Předpokládané celkové investiční náklady projektového záměru byly ve výši 66,6 milionu korun včetně DPH,“ zavzpomínal Jiří Rozehnal, náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. Jak vzápětí dodal, město Prostějov ale bylo v tomto případě neúspěšné při žádosti o dotaci a celý projekt tak skončil u ledu.

Pro vlastní rekonstrukci Domu služeb v Olomoucké ulici se pak rozhodlo vedení prostějovského magistrátu v roce 2022. „Projektová dokumentace byla v roce 2022 přepracována na standardní rekonstrukci budovy s návratem k její stávající funkčnosti. Předpokládané náklady činí zhruba 55,9 milionu korun včetně DPH. V této souvislosti město požádalo o dotaci na poskytnutí finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí, která se týkala pouze nákladů na energeticky úsporná opatření. Poskytnutá dotace činila pouhých 4,95 milionu korun a zbytek, tedy 50 milionů korun, by hradilo město z vlastních zdrojů. Proto rada města rozhodla o odmítnutí zmíněné dotace s tím, že budeme čekat na vyhlášení nových dotačních titulů s očekáváním pokrytí podstatně větší části nákladů,“ vysvětlil Večerníku Jiří Rozehnal skutečnost, že rekonstrukce Domu služeb v Olomoucké ulici se už podruhé odkládá.