Zhruba 200 tun pomoci pro více než šest tisíc osob – to je předpokládaná kapacita rozšířené sítě potravinových bank, která vzniká v Olomouckém kraji. A to i díky hejtmanství, které na ni přispěje částkou tři milióny korun. Výdejna potravinové pomoci bude od září v každém okresním městě. V krajském působí už od začátku roku.

„Projekt je zaměřený na matky samoživitelky a rodiny s dětmi, dále na osoby v nouzi, seniory a podobně. Počet lidí, kteří využívají potravinové banky, roste a kraj na to chce reagovat,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Potravinové banky fungují v Česku na principu redistribuce. Znamená to, že lidé si pro jídlo nechodí přímo do potravinových bank, ale získávají jej od výdejních organizací, které s bankami spolupracují. V Olomouckém kraji jich je jednačtyřicet – řadí se mezi ně například Charita, Člověk v tísni nebo Armáda spásy.

„Důvod, proč potřebujeme síť potravinových bank rozšířit, je ten, že organizacím nabízejícím potravinovou pomoc už nestačí sklady a trápí je i nedostatek personálu. Rozšíření výdejen potravinové pomoci do Prostějova, Přerova, Šumperka a Jeseníku distribuci potravin urychlí a zlepší,“ vysvětlil Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.