Olomoucký kraj se také letos zapojí do projektu Obědy do škol. Oproti minulým letům budou moci na bezplatné jídlo dosáhnout i žáci středních škol. V krajském rozpočtu je na to pro školní rok 2023/2024 připraveno 8,7 miliónu korun.

„Na bezplatné stravování ve školách mají nárok žáci, jejichž rodina je ohrožena chudobou, nachází se v hmotné nouzi a podobně. Cílem projektu je, aby měli všichni školáci přístup ke kvalitní stravě,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Peníze na Obědy do škol rozděluje Olomoucký kraj přímo školám, které jsou do projektu zapojené. Rodiče dětí, kteří mají o tuto formu podpory zájem, musí školním zařízením doložit, že pomoc skutečně potřebují – například tím, že pobírají dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na živobytí.

„Do projektu je v našem regionu zapojeno 86 školských zařízení a předpokládám, že díky rozšíření cílové skupiny se tento počet ještě navýší. Devadesát procent nákladů na realizaci programu pokrývá dotace z Operačního programu Zaměstnanost, zbylých deset procent jde přímo z rozpočtu Olomouckého kraje,“ vysvětlil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro školství.