Rekonstrukce Vrahovické ulice spojená s uzavírkou této jedné z vůbec nejfrekventovanějších prostějovských ulic se blíží. Měla začít už příští pondělí 1. února, ale jak Večerník v minulém vydání upozornil, termín zahájení byl znovu odložen. Tentokrát na polovinu března letošního roku. Během uplynulého týdne jsme zjišťovali horké novinky okolo této investiční akce Olomouckého kraje, která má stát desítky milionů korun.

 

S hlavním investorem, ale také s firmou, která zakázku na rekonstrukci Vrahovické ulice získala, jednají v těchto dnech horečně i prostějovští radní. „Zhotovitel požádal o stanovení objízdných tras, v současnosti probíhají poslední upřesňování objížděk, což má na starost odbor dopravy prostějovského magistrátu. Jakmile budeme mít k dispozici schválené objízdné trasy, dáme vám je ihned k dispozici,“ ubezpečil Večerník Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města pro stavební investice v Prostějově. „Od zástupců stavební firmy jsme se dozvěděli, že už během února začnou s rekonstrukcí kanalizační sítě ve Vrahovické ulici, ale jen po pravé straně směrem ke kostelu. Výkopové práce budou prováděny po dvaceti metrech, takže celková uzavírka ulice nebude ještě nutná. K té dojde až patnáctého března, ale už příští týden budeme znát kompletní seznam objízdných tras,“ přidala v pátek odpoledne také náměstkyně prostějovského primátora pro dopravu v Prostějově Alena Rašková (ČSSD). 

Na přesné stanovení objízdných tras netrpělivě čekají nejen obyvatelé Vrahovic, ale také majitelé firem z průmyslové zóny, pro které bude celková uzavírka této části města znamenat obrovské komplikace. „Jedno jednání již proběhlo, a to v prosinci loňského roku. Jakmile budou přesně známy objízdné trasy, budou všechny dotčené subjekty samozřejmě informovány,“ opakuje Rozehnal, kterého se Večerník ještě zeptal, zda už na radnici mají alespoň dílčí přehled o tom, jak rekonstrukce budou probíhat. „Realizována bude ve dvou částech. První od mostu přes Hloučelu, jehož provoz bude během první etapy zachován, po kostel ve Vrahovicích. Druhá pak od náměstí Padlých hrdinů po tento most, který však už bude po dobu druhé etapy uzavřen. Přesný úsekový harmonogram prací už znám je, dáme ho k dispozici společně s objízdnými trasami během týdne až čtrnácti dnů,“ prozradil náměstek primátora Jiří Rozehnal.

„Vzhledem k tomu, že se letos nejedná jen o rekonstrukci Vrahovické ulice, ale souběžně bude probíhat také rekonstrukce části D46, dá se očekávat po dobu prací výrazné zhoršení dopravní situace v Prostějově, především pro oblast Vrahovic,“ poznamenala Alena Rašková.