Předseda senátu Okresního soudu v Prostějově Petr Vrtěl rozhodoval minulé úterý o vině ve věci přečinu podvodu, kterého se jednotlivě i společnou měrou dopustila čtveřice mladistvých pachatelů. Mladých, ovšem v případě bratrů Horváthových už zkušených kriminálníků. Je ovšem až s podivem, jak toto kvarteto podvodníků dokázalo vymámit na muži z Brodku u Prostějova celkem jednaosmdesát tisíc korun! Radim Dokoupil jim totiž ve čtyřech případech předal peníze v hotovosti na údajný kšeft s cigaretami...

Před senátem Okresního soudu v Prostějově stanuli v úterý 1. srpna Santino Horváth, Niko Horváth, Jaroslav Miko a Adriana Mrázková. „Obviněná Mrázková po dohodě s ostatními obžalovanými ve třech případech kontaktovala poškozeného Radima Dokoupila a nabídla mu obchod s cigaretami. Postupně celá čtveřice po poškozeném vylákala nejdříve šestnáct tisíc korun, pak patnáct tisíc a ještě navrch dvacet tisíc korun. Ve čtvrtém případě jednal Niko Horváth sám a na poškozeném vymámil dalších třicet tisíc korun. Obchod s cigaretami byl smyšlený, žádný neexistoval. Poškozený této čtveřici ale uvěřil a celkem jim odevzdal jedenaosmdesát tisíc korun. Obžalovaní se tak dopustili přečinu podvodu,“ uvedl okresní státní zástupce Jaroslav Miklenda.

 

 

Celé čtveřici pachatelů pomohlo, že před soudem přiznali svoji vinu. „Omlouváme se tady panu Dokoupilovi, peníze mu vrátíme hned, jak to bude možné,“ zapřísahali se v soudní síni bratři Horváthové. „Aspoň nějaké peníze jste měli přinést už sem k soudu a poškozenému je odevzdat. Byla by to pro vás polehčující okolnosti. Takto jen slibujete, ovšem při počtu exekucí uvalených na vás a vašich dalších dluzích nevěřím tomu, že své sliby myslíte vážně,“ pronesl k obžalovaným soudce Petr Vrtěl, který zároveň připomněl, že Niko Horváth už absolvoval devět trestů odnětí svobody, jeho mladší bratr seděl v kriminále už sedmkrát.

Soud nakonec přijal přiznání viny všech obžalovaných, přesto zejména v případě bratrů Horváthových vynesl přísné tresty. „Santino Horváth toto podvodné jednání vymyslel, proto soud nad ním vynáší rozsudek trestu odnětí svobody v trvání 16 měsíců ve věznici s ostrahou. Niko Horváth je odsouzen ke 14 měsícům nepodmíněně. Jaroslav Miko má čistý trestní rejstřík, stejně jako Adriana Mrázková. Miko se odsuzuje ke čtyřem měsícům odnětí svobody s podmínkou na osmnáct měsíců, Mrázková k šesti měsícům s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců,“ vynesl ortel soudce prostějovského soudu Vrtěl.

Miko a Mrázková tresty přijali, rozsudky jsou tedy v jejich případě pravomocné. Bratři Horváthové se ovšem proti výši trestů odvolali. „Náš otec má rakovinu, tak chceme nástup do vězení co nejvíce oddálit, abychom byli co nejdéle s ním,“ tvrdili bez obalu Santino a Niko Horváthové.