Investovat do vybavení mateřských škol se na úterním zasedání rozhodli prostějovští radní. Až jeden milion korun se vyčlení z rozpočtu města na pořízení takzvaných minikateder pro mateřské školy.

 

Určitě je potřeba na úvod vysvětlit, co to minikatedry vlastně jsou. „Jde o mobilní uzamykatelná zařízení Omnneo Sweetbox, která obsahují interaktivní projektor, multimediální počítač, vestavěný multidotykový displej pro snadné ovládání, dvě interaktivní pera, dva herní bezdrátové ovladače, klávesnici a myš. Zařízení má rovněž vestavěný TV tuner, možnost zrcadlení obsahu například mobilního telefonu umožňuje snadnou projekci fotografií, videí apod. Součástí je i projekční pěnová podložka. „Interaktivní minikatedru lze používat jako běžnou interaktivní tabuli, k čemuž slouží dvě interaktivní pera pro možnost práce dvou žáků či žáka a pedagoga. Součástí dodávky je interaktivní výukový software, který lze dle potřeb doplňovat,“ vysvětlil náměstek prostějovského primátora pro oblast školství Miloš Sklenka (ANO 2011) s tím, že v roce 2019 byl Sweetbox jako didaktická pomůcka pro mateřské a základní školy velmi kladně hodnocen ze strany ministerstva školství.

„V loňském roce bylo na městem zřizované mateřské školy zakoupeno jedenáct kusů těchto minikateder. Ředitelé po velmi dobré roční zkušenosti projevili zájem o dokoupení pomůcky na všechna pracoviště. Magistrát tedy pořídí dalších šest minikateder do čtyř pracovišť mateřských škol. Celkové náklady na pořízení činí jeden milion korun,“ prozradil Sklenka.