Statutární město Prostějov si nechalo od odborné firmy Alumbrado, která vyhrála veřejnou zakázku, zpracovat Energetický audit objektů a energetického hospodářství ve vlastnictví města Prostějova. Jeho zpracování je stanoveno zákonem o hospodaření a cílem je zmapování energetické situace města a určení budoucích priorit opatření vedoucích k finančním úsporám. Zpracovaný audit je dokumentem, který definuje příležitosti pro budoucí investice do majetku města vedoucí ke snížení energetické náročnosti.

Podle dokumentů, které Večerníku poskytl náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil, obsahuje audit sedm posuzovaných příležitostí ke snížení energetické náročnosti. Jde o stavební úpravy v budovách a výměnu stávajících technologií, výměnu světelných zdrojů veřejného osvětlení za zdroje LED, instalaci fotovoltaických elektráren na střechy objektů, využití větrné energie, elektromobilitu, využití biomasy a výměnu světelných zdrojů osvětlení v budovách za zdroje LED.

„Při zpracování auditu se vycházelo z datových sad za poslední tři uplynulé roky. Budovy, které byly předmětem posouzení, jsou rozděleny do jednotlivých kategorií podle jejich aktuálního stavu. Tedy již po energeticky úsporných opatřeních, zateplení, po rekonstrukci kotelny, před plánovanou rekonstrukcí a podobně. Každý objekt je opatřen barevným označením červená, modrá, zelená a černá,“ přiblížil Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že barevné rozlišení budov souvisí s mírou energetické náročnosti každé nemovitosti. „Každá budova má svoji výpočtovou kartu s hodnocením konkrétního navrhovaného opatření. U objektu, na kterém je možné vybudovat fotovoltaickou elektrárnu, byl proveden i letecký snímek s plochou střechy. Například na budově Mateřské školy na Husově náměstí,“ dodal Pospíšil.

Audit se zabývá posouzením všech sedmi výše zmiňovaných příležitostí s tím, že hodnotí jejich potenciál úspor. „Ten je pak popsán textově a výpočtově. V závěru auditu jsou navrhovaná opatření shrnuta do přehledné tabulky s prioritami podle energetické úspory a ekonomické návratnosti. Příležitosti, které jsou vyhodnoceny jako nedoporučené pro realizaci, tedy využití větrné energie, elektromobilita a využití biomasy, jsou popsány pouze slovně,“ vysvětluje náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Realizací navržených stavebních úprav na 31 vytipovaných budovách lze podle auditora dosáhnout celkové roční úspory 2 699,1 Mwh plynu a 4 701,1 Mwh tepla, což představuje úsporu 11 135 103 korun za rok! „Například u navrhované výměny světelných zdrojů veřejného osvětlení za zdroje LED lze při stávající spotřebě elektřiny veřejného osvětlení dosáhnout výměnou všech světelných zdrojů za zdroje LED úsporu 1 635 Mwh za rok, což představuje úsporu roční úsporu 3 929 000 korun. Instalací fotovoltaických elektráren na střechy třinácti objektů, které byly vyhodnoceny jako vhodné, dojde k poklesu nákupu elektřiny o 292,75 Mwh za rok, což představuje úsporu 914 008 korun za rok,“ vypočítal dále na základě výsledků auditu Pospíšil.

Z důvodu, že město Prostějov nemá pro využívání energie větru vhodné podmínky, kdy střední rychlost větru je 2,0 až 2,5 metru za sekundu, přičemž pro provoz větrné elektrárny je třeba rychlost větru alespoň 5 metrů za sekundu, nebylo doporučeno zabývat se více úsporným opatřením v rámci příležitosti využití větrné energie.

Vzhledem k vyšší nákupní ceně elektromobilů, jejich omezenému dojezdu a nedostatečné infrastruktuře nabíjecích stanic, není zavedení elektromobility v předmětu auditu zatím jednoznačně výhodné. Do budoucna však bude přechod na elektromobilitu nezbytný. „V rámci příležitosti využití biomasy bylo v auditu konstatováno, že ve stávajícím stavu jsou v rámci bioplynových stanic v lokalitě ve Vrahovicích a v blízkém okolí Prostějova dalších pět zemědělských BPS a jedno zařízení v rámci čistírny odpadních vod, spotřebovávány cíleně pěstované rostliny a přirozený potenciál využití bioplynu je tedy plně využit,“ přidal Jiří Pospíšil s tím, že u navrhované výměny vnitřního osvětlení v budovách za zdroje LED lze při stávající roční spotřebě elektřiny na osvětlení v budovách 803,3 Mwh dosáhnout výměnou všech světelných zdrojů za zdroje LED úsporu 281,1 Mwh za rok, což je úspora 910 351 korun ročně.

 

33 energetika