V Němčicích na Hané museli v průběhu uplynulého týdne zasáhnout inspektoři krajské veterinární zprávy. Důvodem bylo oznámení o týrání zvířat. V jedné ze zahrad inspektoři skutečně našli tři psy v zuboženém stavu.

„Zahrada byla celá zarostlá stromy a náletovými křovinami, plná vyřazených elektrospotřebičů, plastových beden, různých předmětů a plných igelitových pytlů. Průchod ke psům byl možný jen úzkou zarostlou uličkou. Všichni psi byli uvázaní na krátkém úvazu z řetězů a provazu k pevným předmětům, jako byl strom či lavice, bez možného minimálního pohybu,“ konstatoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček a dodal: „Psi vykazovali stresové chování, neustále se pokoušeli uvolnit z úvazu. Neměli prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí, ani se volně venčit.“

Majitel domu se v něm nezdržoval a podle informací, které inspektoři získali, se ani nemá v nejbližších dnech vrátit. V dosahu psů přitom nebylo žádné žrádlo ani voda!

Všechna zvířata proto byla následně odchytovou službou odchycena a předána do péče útulku Ajsha v Čechách pod Kosířem. „Na případu i nadále krajská veterinární správa spolupracuje s policií a zástupci obce s rozšířenou působností,“ dodal mluvčí Vorlíček.

 

Dobré srdce náhodné návštěvnice Němčic nad Hanou ukončilo týrání psů. V zarostlé zahradě jednoho z domů spatřila tři psí nešťastníky, živořící na krátkých úvazech, bez jídla, pití, střechy nad hlavou a možnosti vyhledat stín či si lehnout. Okamžitě informovala Státní veterinární správu. Ta obratem konala a nyní jsou všichni pejsci v bezpečí v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem.

Událost se stala ve čtvrtek 10. srpna, kdy na inkriminované místo vrazili inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje spolu se zástupci města a Policie ČR. „Byly zjištěny zcela nevyhovující podmínky chovu. V rámci rychlého jednání bylo na místě rozhodnuto o odebrání všech tří psů a jejich předání do útulku,“ informoval Večerník mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček s tím, že chovatel se v době kontroly v domě nenacházel a podle informací Policie ČR se dalo očekávat, že bude pryč několik dní.

Pohled na zahradu, zarostlou stromy a náletovými křovinami, plnou vyřazených elektrospotřebičů, plastových beden, různých předmětů a plných igelitových pytlů, byl sám o sobě otřesný. Průchod ke psům byl možný jen úzkou zarostlou uličkou, na jejímž konci čekal veterináře další šok. „Všichni psi byli uvázání na krátkém úvazu z řetězů a provazu ke stromům a lavici, bez možnosti minimálního pohybu. V jejich dosahu nebylo žádné napájení ani krmení,“ popsal nález mluvčí.

Psi navíc vykazovali stresové chování, neustále se pokoušeli uvolnit z úvazu. Neměli prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí, ani se volně venčit.

„V rámci rychlého jednání ORP Prostějov na místě vyhlásila předběžnou náhradní péči pro všechny tři psy. Zvířata byla následně odchytovou službou předána do péče útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. KVS dále úzce spolupracuje s ORP a policií. Další postup bude upřesněn,“ doplnil Vorlíček.

Podle několika chovatelů psů, které v Němčicích Večerník oslovil, nemají zatím místní tušení, kdo je tyranem… „O psech zřejmě nevěděl nikdo, komu by na nich záleželo,“ shodlo se hned několik z nich.

Tyranovi hrozí podle trestního zákoníku za trestný čin týrání zvířat odnětí svobody na šest měsíců až na tři léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Případ budeme i nadále sledovat.