Digitální a informační agentura (DIA) varuje nově podnikající osoby, aby byli obezřetní vůči datovým zprávám, které nabízí krátce po začátku podnikání zápis do soukromého firemního registru. Výzva, kterou v uplynulých týdnech dostali tisíce nových podnikatelů skrze datovou schránku, vytváří dojem, že registrace v tzv. České komoře živnostníků je pro podnikatele ze zákona povinná, což ale není pravda. Společnost navíc vkládá do nabídky citace zákonů týkajících se podnikání a příjmů fyzických osob z živnostenského podnikání, což může příjemce zprávy zmást. Její součástí je i předvyplněná složenka a odkaz na přímou platbu skrze QR kód. 

Na základě podnětu od uživatele datové schránky DIA zjistila, že obchodní společnost vystupuje jako profesní komora a nabízí svým adresátům možnost zaplacení poplatku ve výši 2 850 Kč za záznam v rejstříku České komory živnostníků. V minulosti mířily tyto výzvy především formou dopisů, nyní DIA zaznamenala tyto pokusy nově i v systému Datových schránek. Cílem útoku jsou také zahraniční živnostníci žijící v České republice a právnické osoby.

„Pro uživatele datových schránek může být velmi obtížné rozeznat, že se nejedná o povinnou činnost při zahájení podnikání. Nabídka byla rozeslána v hojné míře i cizojazyčným živnostníkům, kteří podnikají v České republice krátce. Vzhledem k možné jazykové bariéře a neúplné znalosti právních předpisů je tato skupina uživatelů zranitelnější. Tímto způsobem bylo do této chvíle osloveno zhruba pět tisíc uživatelů datových schránek,“ komentuje situaci Karolína Sieglová, tisková mluvčí DIA. 

Česká pošta jako provozovatel datových schránek zaslala společnosti, která zprávy rozesílá, vyrozumění, že se jedná o porušení obchodních podmínek, a vyzvala ji k okamžitému ukončení tohoto jednání. V opačném případě dojde k zamezení zasílání Poštovních datových zpráv, tedy placených soukromoprávních zpráv, touto společností. 

Vzhledem k možnému protiprávnímu jednání oznámila DIA tento případ Policii České republiky. Dlouhodobým cílem státu je bojovat proti nekalým praktikám a vytvářet pro občany a obyvatele České republiky bezpečné prostředí státní správy. Jedním z nástrojů je jednotná státní doména gov.cz, díky které budou mít uživatelé internetu vždy jistotu, že se nachází na oficiálních stránkách státních úřadů a jejich služeb