Na cyklisty, zejména na jejich bezpečnost v dopravě, na správnou výbavu jízdního kola, používání reflexních prvků, a na dodržování dopravních předpisů se minulou středu 9. srpna zaměřili prostějovští strážníci spolu s kolegy z Policie ČR.

 

„V průběhu preventivní akce bylo zkontrolováno šestadvacet cyklistů, a to na cyklostezce před Místním nádražím ve Sladkovského ulici,“ prozradila Tereza Greplová, vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Převážné většině zkontrolovaných cyklistů chyběla některá z předepsaných odrazek. „Těm, kterým na kole chyběly, byly nalepeny reflexní samolepky, které odrazky plně nahradí,“ potvrdila Greplová.

Při kontrole byl zjištěn jeden dvanáctiletý cyklista bez přilby. V tomto případě musel mladík z kola sesednout a dál ho pouze tlačit. Policisté mu vysvětlili, že jde o předepsaný bezpečnostní prvek, který chrání především jeho život a zdraví a dle zákona má povinnost mít přilbu při jízdě řádně připevněnou na hlavě. „Přestože zákon ukládá tuto povinnost pouze osobám mladším18 let, apelovali policisté i na starší ročníky, aby dbali na své zdraví a ochrannou přilbu používali také,“ konstatovala vedoucí skupiny prevence kriminality Městské policie Prostějov.

Dále byli zjištěni dva cyklisté, převážející na jízdním kole rozměrné předměty. Na nebezpečnost svého počínání byli upozorněni. „Protože šlo hlavně o preventivní akci, řešili tentokrát muži zákona všechny zjištěné nedostatky domluvou. Vzorní cyklisté od nich získali dárek v podobě reflexního

doplňku na oděv,“ konstatovala závěrem uspokojivě Tereza Greplová.