Na trhu práce se něco děje. A pro lidi bez práce to není dobrý signál. V červenci totiž v Olomouckém kraji vzrostl celkový počet uchazečů o zaměstnání na takřka čtrnáct tisíc, počet hlášených volných pracovních míst se zvýšil na 8 475 a podíl nezaměstnaných osob vystoupal oproti červnu o jednu desetinu na 3,3 procenta.

Zda-li jde o nějaký trvalejší trend, nebo jen „prázdninovou náhodu“, to se uvidí v dalších měsících. Faktem je, že dle vyjádření Jaroslava Mikšaníka byl také od jednoho zaměstnavatele se sídlem v Olomouckém kraji nahlášen záměr hromadně propouštět, který by se mohl dotknout až jedné stovky zaměstnanců.

Aktuální stav vyplývá to ze statistických údajů, které Večerníku tradičně poskytla vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Jana Litvíková. „To jsou pořád krize-nekrize. Těch, kdo chtějí opravdu pracovat, je už dlouho ukrutně málo,“ řekl Večerníku jeden z expertů na stav pracujících. „Je to pravda. Problém je hlavně u mladých. Chtěli bychom navíc všechno hned, nerespektují pracovní postupy,“ přidal se muž podnikající gastronomii.

V každém případě k 31. červenci 2023 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Olomouci, celkem 13 987 uchazečů o zaměstnání, což je o 537 víc než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pak je číslo vyšší dokonce o 1 026 osob. Z tohoto počtu bylo 12 962 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let. „To bylo o 599 navíc než v červnu a ve srovnání s loňským rokem pak o 1 107,“ prozradil Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci s tím, že během června bylo nově zaevidováno 2 185 osob. „Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 257 osob víc a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku pak o 181. Z evidence naopak odešlo celkem 1 648 uchazečů, a to z důvodů ukončené evidence či vyřazení. Bylo to o 548 osob méně než v předchozím měsíci a o 128 osob více než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 935, tj. o 388 méně než v předchozím měsíci a o 70 více než ve stejném měsíci minulého roku.“ přidal Mikšaník. Dále bylo 304 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 140 méně než v předchozím měsíci a o 65 více než ve stejném období minulého roku; 713 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v rámci Olomouckého kraje 4 427 uchazečů o zaměstnání, tj. 32 % všech uchazečů vedených v evidenci.

K meziměsíčnímu nárůstu počtu uchazečů o zaměstnání došlo ve všech regionech Olomouckého kraje. Nejvíce se počet nezaměstnaných zvýšil na Olomoucku (o 191 osob), ale k největšímu procentuálnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo na Prostějovsku (+7 %). Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota vykázaly tři regiony – Jesenicko a Přerovsko (oba shodně 4,1 %) a Šumpersko (3,6 %). Naopak nejnižší byl zaznamenán opět na

Prostějovsku (2,3 %).

Ke konci měsíce bylo na Krajské pobočce Úřadu práce v Olomouci evidováno 7 729 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 55 % a celkově vzrostl na 3,8 %. U mužů to je 2,9 %. V evidenci je také 2 217 osob se zdravotním postižením, což představovalo 16 % z celkového počtu nezaměstnaných. „Na konci července bylo evidováno 611 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejichž počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 41 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 57 osob,“ prozradil analytik trhu práce a doplnil, že na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4 procenty.

Olomoucký kraj evidoval k 31. 7. celkem 8 475 volných pracovních míst, což je o 807 víc než v předchozím měsíci a o 1 278 nižší než v červnu minulého roku. Na jedno volné

pracovní místo připadalo v průměru 1,7 uchazeče, z toho nejvíce na Jesenicku (3,2), naopak

nejméně na Prostějovsku a Přerovsku (1,4).

„Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 1 839, na jedno volné místo připadalo 0,3 uchazeče této kategorie,“ uvedl ještě Jaroslav Mikšaník. Na dalších 4 827 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat pracovníky ze zahraničí.

Další informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové stránce www.mpsv.cz/web/cz/statistiky.

 

Více najdete ZDE