Na začátku léta přinesl Večerník reportáž o velmi nezdařené části revitalizace Sídliště Svornosti ve Vrahovicích. Zatímco ostatní věci se v této lokalitě povedly, nové trávníky okolo bloků domů však už nikoliv! Poukazovali jsme přitom zejména na problém s až metrovým plevelem, který obklopoval domy.

Před několik týdny celou situaci uklidňoval náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal s tím, že po první seči „zatravněných“ ploch se všechno upraví a k vidění už bude jen krásná zeleň. Pohled z minulého týdne je ale znovu doslova hrozný!

Zloba místních občanů je zcela pochopitelná. „Nechápu, proč tady máme žít v takovém bordelu a pralese. Vždyť na těch plochách žádná tráva není, roste zde jen plevel, který už dosahuje značné výšky, protože lidem z radnice je to jedno a nikdo se o to nestará,“ sdělil Večerníku pan František bydlící v jednom z bloků na Sídlišti Svornosti ve Vrahovicích.

Druhý náměstek primátora statutárního města Prostějov Jiří Rozehnal (ANO 2011) je však stejně jako před více než měsícem jiného názoru. „Součástí revitalizace Sídliště Svornosti byly samozřejmě i nezpevněné plochy, které byly osety travní směsí. Tyto plochy ovšem vyžadují určitý čas, než vzejde travní semeno, což je obecně známý standardní přírodní proces. Je jasné, že s trávou roste i nežádoucí plevel, je to způsobeno tím, že město upustilo od používání postřiků a provádí i nové výsadby do neupravené půdy, ve které se vyskytují zbytky plevele,“ uvedl minulý pátek pro Večerník.

Zhotovitelská zahradní firma podle náměstka primátora čeká, až bude mít trávník požadovanou výšku včetně dostatečně vytvořeného kořenového systému, a ihned poté bude posečen. „Plevel tvoří přirozenou ochranu podloží před vysycháním a bude při provádění seče odstraněn. Tuto středu třiadvacátého srpna bude na Sídlišti Svornosti probíhat další plánované sečení zelených ploch. Bohužel na základě záměrně vyvolané hysterie na sociálních i jiných sítích město muselo upustit od používání Evropskou unií schválených chemických postřiků, které by si se všemi plevely poradily velmi rychle. Takto se musí volit sice ekologičtější, ale zdlouhavější a nákladnější cesta k odstranění plevelů opakovanou sečí. Opětovně zdůrazňuji, že tyto podmínky ošetřování zeleně jsou zakotveny ve Smlouvě o dílo s dodavateli stavby a magistrát dosud nemá zelené plochy převzaty ani uhrazeny,“ uzavřel prozatím toto téma Jiří Rozehnal.