Něco takového prostě zažijete jen jednou za život! Vpravdě historický okamžik a splněný sen zastupitelů všech vesnic si mohli naplno vychutnat v Čechách pod Kosířem. Obec vyhlášená svým zámkem, Muzeem kočárů či hasičskou budovou si ve středu 16. srpna převzala ocenění pro Vesnici roku 2023 Olomouckého kraje. Stalo se tak během slavnostního předávání, které se konalo v areálu místní multifunkční haly, do něhož dorazila celá řada domácích i hostů z nejrůznějších končin Moravy.

 

Život na českém venkově je přesně to, co nám mohou lidé z celé řady nejen evropských zemí opravdu závidět. Velkou přehlídku vesnic, které díky svému aktivnímu vedení a občanům mají skutečně co nabídnout, umožnilo vyhlašování Vesnice roku 2023 Olomouckého kraje. Přestože se tu sešlo opravdu hodně zapálených lidí, král odpoledne mohl být jen jeden. „Je vidět, že starosta je tu oblíbený, takový aplaus by nesklidil ani Karel Gott,“ glosoval vstup Milana Kiebela na pódium moderátor slavnostního předávání Láďa „Sovjet“ Rus.

Starosta Čech pod Kosířem po převzetí Zlaté stuhy pro Vesnici roku jen těžko skrýval dojetí. „Je pro nás obrovským překvapením, že jsme hned na první pokus takto uspěli. Je to ocenění práce nejen naší, ale i předchozích zastupitelstev. Obec rozhodně nedělá pouze starosta či zastupitelstvo, ale hlavně občané. Všichni společně se pak snažíme, aby naše vesnice byla krásným místem pro život,“ radoval se Kiebel, který bezprostředně po převzetí krajského titulu pochválil i práci místních spolků a ocenil zástupce místních hasičů, sokolů, skautů či klubu seniorů. Obec na Prostějovsku si přízeň hodnoticí poroty získala především promyšlenými investicemi a bohatým společenským životem.

Vítěz soutěže Vesnice roku se může kromě prestiže těšit i na finanční odměnu 200 tisíc korun od Olomouckého kraje. „Máme naplánovanou spoustu investic, takže peníze určitě ladem ležet nenecháme. Aktuálně připravujeme například opravu místních cest nebo dovybavení sportovního areálu,“ sdělil starosta Čech pod Kosířem.

Kromě „domácích“ se z Prostějovska mohly radovat ještě Slatinky, které braly krajský bronz, či Vrchoslavice oceněné Bílou stuhou za činnost mládeže stejně jako Fulínovou cenou za nejkrásnější květinovou výzdobu. Oceněna byla také knihovna v Bousíně stejně jako bousínský patriot Josef Julínek, jenž obdržel čestný titul „Osobnost venkova“.

Celé příjemné odpoledne připravili místní občané, kteří ve stylových modrých tričkách dělali vše pro to, aby se u nich přítomní sousedé i hosté často i z dalekých končin celého Olomouckého kraje cítili příjemně. V doprovodném programu se představili tančící žáci zdejší základní školy či všestranný kumštýř a bavič Pepa Sýkora. Diváky pak zaujalo zejména fantastické taneční vystoupení u tyče v podání Elen Jirákové ze Stařechovic. Mladá dívka předvedla úžasný akrobatický výkon, který by nepochybně nebyl možný bez předchozí tvrdé fyzické přípravy.

Slavnostním předáním to nejen pro místní rozhodně nekončí. „Věřím, že právě v Čechách pod Kosířem jsme získali opravdu žhavé želízko v ohni v celostátním kole soutěže Vesnice roku, jehož slavnostní vyhlášení se bude konat v září v Luhačovicích,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a na úplný závěr na slavnostního předávání přidal: „Čechy pod Kosířem patří mezi nejhezčí vesnice v kraji. Obyvatelům nabízí hezké místo k žití, návštěvníkům krásný zámecký park, muzeum hasičské techniky i kočárů a milovníkům přírody báječné výlety po okolí. K vítězství v soutěži obci ze srdce blahopřeji,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.