Okupace Československé socialistické republiky v roce 1968 se nezapomenutelně zapsala do historie Prostějova přímo a krvavě. Ve městě kvůli vstupu spojeneckých vojsk na území našeho státu zemřeli tři lidé. Stalo se tak v neděli 25. srpna 1968, kdy zahynuli Josef Boháč, Marta Řihovská a Ladislav Lang.

V úterý 20. srpna ve 23,30 hodin dostali i vojáci prostějovské posádky rozkaz k zachování klidu. Byla vyhlášena pohotovost. Hned na druhý den ráno přijely tanky a rozestavily se po městě. Vojáci živým řetězem bránili letiště, lidé diskutovali s posádkami tanků a vojenských vozů a posílali je domů.

O čtyři dny později, v neděli 25. srpna se ruská kolona jedoucí Prostějovem směrem na Brno dostala do potíží. Velkým problémem se staly otočené či přepsané směrové cedule. Dezorientovaní a nervózní vojáci zahájili bezhlavou střelbu. Výsledek – devět zraněných a tři mrtví.

Jednou z obětí byl tehdy dvaadvacetiletá Josef Boháč. „Já už si Pepíka nepamatuji, ale jeho rodiče velmi dobře. Bydleli totiž ve vedlejším domě a v podstatě až do sametové revoluce za smrt svého syna trpěli. Stačilo, aby někdo v den jeho úmrtí dal na Vojáčkovo náměstí kytičku, nebo zapálil svíčku, a už pro ně jeli estébáci. Z výslechů se vraceli po mnoha hodinách, uplakaní a nešťastní,“ uvedla pro Večerník Leona K., jejíž otec s nejmladším synem sousedů vyrůstal. „Táta ho měl moc rád, říkal, že to byl strašně hodný kluk,“ dodala.

Ve čtvrtek 29. srpna 1968 se uskutečnil pohřeb obětí střelby. V 10.00 hodin byly rakve, zahalené do státních vlajek, vystaveny před prostějovskou radnicí a jako čestná stráž se střídali příslušníci Lidových milicí, zástupců KSČ a Československého svazu mládeže. Pohřbu se účastnily tisíce lidí včetně zástupců podniků, v nichž zavraždění pracovali, rovněž příslušníci československé armády a dalších institucí. Sovětská strana vyslala nad pohřební průvod vojenský vrtulník, jehož osádka shazovala letáky s textem, vyzývajícím k boji s kontrarevolucí.

 

Nejen vzpomínky pamětníků a chronologii historických událostí ze srpna 1968 v Prostějově najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 21. srpna