Odstavování nepojízdných vozidel se v ulicích Prostějova stává pro řadu řidičů adrenalinovým sportem. Odstavím, odejdu, někdy pro jistotu seberu i „SPZetku“ a hledejte si mě. Pracovníkům magistrátu tak přibývají vrásky na čele a ubývá čas, který by mohli věnovat zcela jiným povinnostem. V současné době se snaží vypátrat vlastníky hned tří vozidel.

První případ je docela kuriózní. Zlatá Octavie se v Šerhovní ulici objevila už před více než měsícem. Městští strážníci vozidlo vybavili botičkou, protože řidič jej odstavil za zahrádkou Národního domu, přímo za značkou zákazu zastavení. Do pátku minulého týdne ale o její další osud neprojevil zájem, a tak zřejmě propadne městu.

„Postupujeme podle zákona 553/1191 Sb, §17a, a dokumentaci jsme předali správci komunikace, kterým je odbor správy a údržby prostějovského magistrátu,“ sdělil Večerníku Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov. Podle jeho slov již také v uplynulých dnech skončila 30denní lhůta a přestupek byl postoupen k řešení správnímu orgánu. Ten bude řešit i poplatek za botičku. „Strážník je oprávněn použít technický prostředek k zabránění odjezdu vozu, který byl ponechán na místě, kde je zakázáno stání nebo zastavení. Nepožádá-li nikdo o odstranění botičky do třiceti dnů od instalace, je vlastník komunikace oprávněn po dohodě s obecní policií vozidlo na náklady jeho provozovatele odstranit. Povinnosti úhrady nákladů na odstranění vozidla se jeho provozovatel zprostí, pokud prokáže závažné důvody, které mu znemožnily, aby před odstraněním vozidla požádal o odstranění botičky. To se ale nestalo, takže auto zřejmě propadne magistrátu a bude prodáno nebo zlikvidováno na náklady provozovatele,“ popsal Šebestík postup v takových situacích.

Druhým vozem, který v současnosti dráždí nejen zasvěcené, je modrý Mercedes, který někdo zaparkoval na parkovišti u zdi bývalého Agrostroje ve Vrahovické ulici. O vrak jde doslova a do písmene, protože vůz je nejen bez SPZ, ale také oken, světel a dalšího zařízení. Auto se na parkovišti nachází minimálně od 2. srpna.

 

Přetok:

„Protože je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a nachází se na veřejně přístupném místě, kde narušuje vzhled obce, lze mít oprávněně za to, že se jedná o vozidlo, u něhož došlo ke skončení jeho životnosti,“ uvedl šéf prostějovských strážníků.

„Po marném uplynutí jednoho měsíce od zveřejnění výzvy zajistí Magistrát města Prostějova předání odstaveného vozidla osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností. Náklady spojené s předáním vozidla osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností je povinen uhradit statutárnímu městu Prostějov vlastník odstaveného vozidla,“ přidala Alexandra Klímková, vedoucí Odboru správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova.

Do třetice stojí jako „pěst na oko“ modrá Fábie RZ 1M6 8647, kterou majitel odstavil na parkovišti v Družstevní ulici. Toho úředníci vyzývají k provedení pravidelné technické prohlídky, nebo odstranění vozu z parkoviště, kde zabírá drahocenné místo. Po marném uplynutí dvou měsíců od doručení výzvy je vlastník pozemní komunikace oprávněn vozidlo odstranit a odstavit jej na vhodném místě. „I v tomto případě je náklady spojené s odstraněním a odstavením silničního vozidla povinen uhradit statutárnímu městu Prostějov provozovatel silničního vozidla,“ poznamenala Klímková.