Tradičně půjde o vrchol veškerého společenského a kulturního dění v Prostějově. Ve dnech 16. a 17. září se uskuteční v pořadí již jedenačtyřicáté Hanácké slavnosti. A jak uvádějí sami organizátoři z Kulturního klubu Duha, centrem letošních prostějovských hodů se stane jako tradičně náměstí T. G. Masaryka a Pernštýnské náměstí. Vloni si nejen pořadatelé pochvalovali nádherné počasí, které do středu města přilákalo za dva dny konání slavností přes dva tisíce návštěvníků.

Nejen první náměstkyně primátora Milada Sokolová věří, že i letošní návštěvnost bude podobná. Obzvláště když v rámci kulturního programu vystoupí například Anna K.!

Prostějovské hody jsou po léta velmi vyhledávanou lidovou veselicí. Večerník však zajímalo, zda ty letošní se budou něčím lišit od těch předchozích. „Hanácké slavnosti mají svoji tradici, snažíme se držet zavedených scénářů. Opět se bude hlavní program konat na prostějovském náměstí T. G. Masaryka a na Pernštýnském náměstí, ovšem tentokrát jsme přidali i koncert v kostele svatého Jana Nepomuckého, tedy u Milosrdných bratří. Bude se konat v sobotu šestnáctého září v 18.30 hodin. Vystoupí Hanácký mužský sbor Rovina s doprovodem Michala Müllera, který bude hrát na citeru,“ vyjádřila se k hlavní změně ve scénáři Hanáckých slavností Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov), první náměstkyně primátora statutárního města Prostějova. „Těšit se opět můžeme na velmi nabitý program, nepochybuji, že si každý najde to své. Opět se představí tradiční soubory, ale čeká nás i koncert zpěvaček Tonji Graves či Anny K.,“ přidala Sokolová s tím, že návštěvníci centra města uvidí na náměstí T. G. Masaryka během Hanáckých slavností také vystoupení Richbandu, pěveckého sboru Proměny, Kateřiny Marie Tiché, kapel Rovina a Vlčnovjanka či Stanleys dixi.

Zajímavostí je, že organizátoři Hanáckých slavností v Prostějově v předešlých letech přikročili k tomu, že se prodejní stánky objevily také na Žižkově náměstí. Vloni však tomu už tak nebylo. „Na Žižkově náměstí byly stánky umístěny jen v době covidové pandemie, aby se zabránilo kumulaci velkého množství lidí na jednom místě. Jinak prostor Žižkova náměstí není příliš vhodný pro stánkový prodej, a to z důvodu omezeného prostoru a množství placených parkovacích míst, ke kterým musejí mít rezidenti přístup,“ vysvětlila první náměstkyně primátora, které Večerník dále položil otázku, jaká skladba stánkařů bude letos na prostějovském náměstí a podle jakého systému byli stánkaři vybíráni. „Podávání přihlášek na hodový jarmark bylo ukončeno v pátek 18. srpna, v dalším týdnu se teprve sejde komise, která definitivně rozhodne a rozvrhne prodejní místa. Priority při vybírání stánkařů jsou však každoročně jasné. Přednost mají tradiční řemesla, místní prodejci a kvalita zboží. Významnou roli hraje také různorodost sortimentu a možnost široké nabídky,“ uvedla Milada Sokolová.

Hanácké slavnosti stojí městskou pokladnu každoročně statisícové částky. A nejinak tomu bude i letos, kdy se náklady odhadují na 1 200 000 korun. „Nejen prací je člověk živ. A v dnešní nelehké době toto rčení platí o to víc! Lidé musí mít možnost setkávat se, udržovat tradice a samozřejmě se bavit. Proto tvrdím, že tyto investice se městu určitě vyplatí,“ má jasno první náměstkyně primátora, která má nejen pro Prostějovany rázný vzkaz. „Určitě na letošní Hanácké slavnosti přijeďte, máte se nač těšit!

 

náklady města na zabezpečení hanáckých slavností

rok                        náklady (v Kč)

2019                      970 574

2020                      942 054

2021                      951 160

2022                      1 057 200

2023                      1 200 000 (odhad)