Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje provedli na základě oznámení náhodné návštěvnice Němčic nad Hanou kontrolu zahrady domu, kde se nacházeli tři psi. Hned téhož dne, tj. 10. srpna, byla zvířata odebrána a nový domov našla v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Podle informací Večerníku je tyrankou 45letá místní žena, která je pravděpodobně psychicky nemocná.

Odbor životního prostředí ve spolupráci s Policií České republiky a Krajskou veterinární správou potvrdil po prošetření na místě začátkem srpna podezření týrání psů v Němčicích nad Hanou. Chovatelka v době kontroly nebyla přítomná.

„Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu v kompetenci obce s rozšířenou působností na základě zákona o ochraně zvířat proti týrání rozhodl o odebrání psů a o jejich umístění do předběžné náhradní péče. Psi jsou nyní v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem,“ prozradila náměstkyně prostějovského primátora Marcela Župková. „Vzhledem k tomu, že na tento případ nemá odbor životního prostředí vyhrazené finanční prostředky, projednali jsme v radě města rozpočtové opatření na částku sto tisíc korun, která pokryje výdaje za péči o týrané psy po nezbytně dlouhou dobu,“ prozradila vzápětí.

Případ bude s majitelkou psů řešit přestupková komise. Po rozhodnutí o přestupku budou náklady vyčísleny, v případě, že náklady majitelka do 3 měsíců od vydání rozhodnutí neuhradí, psi propadají státu. „Náklady na veterinární ošetření a umístění psů v náhradní péči budou vymáhány po majitelce,“ objasnila Župková.