Hygienici zakázali koupání v plumlovské přehradě kvůli výrazně zhoršené kvalitě vody už 14. srpna. Z odebraných vzorků zjistili nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Na internetových stránkách to KHS Olomouckého kraje oznámila smutným černým smajlíkem, který nádrži ponechala i po měření z 21. srpna. Tak špatné hodnocení voda v nádrži naposledy obdržela před dvěma lety!

 

„V povrchové vodě Vodní nádrže Plumlov se stanovuje dočasný zákaz používání vody ke koupání, a to ode dne vyvěšení tohoto opatření do doby ukončení tohoto zákazu," uvedla ve vyhlášce ředitelka Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková.

Hygienici odebrali vzorky vody z plumlovské přehrady opět v pondělí 21. srpna a na svém závěru nadále trvají. „Rozbory opět prokázaly nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajících mohou vyskytovat například kožní vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky, toxiny, které mohou způsobit střevní a žaludeční potíže," potvrdili pracovníci hygieny závažné problémy nádrže.

Na špatné kvalitě vody se podepisuje sucho a nedostatek vody v přítocích, ale i absence čističek odpadních vod okolních obcí.