Vláda ČR má za sebou důležité rozhodnutí, které se dotkne desetitisíců studentů a učňů. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga ve čtvrtek před polednem prozradil, jak budou vypadat maturity a taky závěrečné zkoušky učňů.

„Vyslechli jsme nejen hlasy studentů, ale bavili jsme se samozřejmě také s učiteli a řediteli škol. S tím, že zohledníme složitost současné situace,“ ubezpečil ministra Plaga na úvod.

Už přinejmenším týden na veřejnost unikaly výroky ohledně maturity – třeba požadavky na změnu v ústní zkoušce nebo zrušení didaktického testu. Ten ale zůstává. „Kromě podpory, kterou obstarává aplikace INSPIS a dále možnost si testy projít a vyzkoušet na stránkách CERMATu, jsme se rozhodli pomoci prodloužením času na vypracování testů: u jazyků to bude o 10 minut, u matematiky o 15,“ uvedl Plaga jako jednu z hlavních změn. Podobu profilové části nechá ministerstvo na školách, zároveň doporučilo, aby se střední odborné školy a učiliště zaměřily na předměty související s maturitní nebo závěrečnou zkouškou. Úlevy, alespoň ohledně termínů zkoušek, mohou čekat studenti a studentky zapojení do přímé pomoci s bojem proti koronaviru a ti, kteří budou v době zkoušek v karanténě či v izolaci.