Několik dní byla ochromena počítačová síť společnosti FCC Česká republika. Kybernetický útok potvrdila Večerníku i tisková mluvčí centra této firmy v Praze. Také v Prostějově měli „ajťáci“ této společnosti co dělat, aby počítače svým pracovníkům opět zprovoznili ve stoprocentní kvalitě.

„Přišel jsem do práce, pustil počítač a nemohl jsem se dostat do žádného souboru. Nefungovaly ani e-maily a v poště jsem našel jen samé nesrozumitelné zprávy nebo odkazy,“ popsal Večerníku jeden z pracovníků společnosti, který si nepřál být jmenován.

Problémy potvrdilo i centrální pracoviště společnosti FCC. „Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost je počet kybernetických útoků v České republice v posledních měsících nadprůměrný. I naše firma mu v nedávné minulosti čelila. Díky průběžně posilovaným bezpečnostním opatřením a preventivním krokům však firmě ani jejím zákazníkům nezpůsobil vážné problémy,“ zareagovala na naši otázku Kristina Jakubcová, tisková mluvčí společnosti FCC Česká republika se sídlem v Praze.