Někdy se prostě stačí nebát! Pokud by nebylo odvahy, nadšení a hlavně obětavosti řady lidí z Prostějova, tak už by kostel sv. Cyrila a Metoděje stojící v Brněnské ulici byl srovnaný se zemí.

Zachránila jej iniciativa dvou mužů, kteří pro svůj záměr získali velké množství dalších lidí. Díky tomu dokázali zvrátit rozhodnutí tehdejšího vedení města, které znělo jasně: demolice. Z dávného dramatu už naštěstí zbývá jen STÍN MINULOSTI. Kostel a jeho četní příznivci se tak v těchto dnech mohou bez obav těšit ze 30. výročí opětovného otevření této sakrální památky, které připadá na nadcházející neděli 31. ledna.

Tohle je hodně napínavý příběh. Kostel v nynější Brněnské ulici byl postaven v 18. století společně s hospicem kapucínského řádu. Lehké to však vůbec neměl. Po zrušení kláštera byly předměty z kostela rozprodány. K jeho obnově došlo v roce 1899, kdy rovněž získal své jméno. Po roce 1950 však začal sloužit jako márnice. V dobách, kdy se kolem něj stavělo sídliště, se stal cílem zlodějů a vandalů. Ti vytloukli všechny vitráže, shodili sochy z oltářů a poničili i varhany. Každý, kdo vstoupil do kostela, musel být šokovaný spouští, kterou uviděl. „V roce 1988 rozhodl městský národní výbor pod diktátům komunistů o demolici kostela. Toto rozhodnutí vyvolalo velkou vlnu protestů. Vznikla petice a následovaly další akce na záchranu kostela. Do čela protestů se postavili dva stateční muži, a sice určický farář Jan Jiříček a Karel Kavička z Prostějova. Dohodli se, že společně osobně předloží na radnici petici podepsanou mnoha občany se slibem, že kostel opraví svépomocí, aniž by požadovali nějaké peníze. Ta jim překvapivě vyhověla,“ prozradil Večerníku pamětník Arnošt Lejsal, který si i po letech vybavuje nadšení při práci na zachování kostela. „Ta byla velmi náročná jak po stránce manuální, tak odborné. Svoji roli hrál i nedostatek financí. Nicméně se ukázalo, že Prostějov je, byl a bude plný lidí dobré vůle. Velkou roli sehrála také pomoc zednických učňů ze Salesiánského učňovského střediska ve Vřesovicích, které vedl již zmíněný páter Jan Jiříček,“ popsal Lejsal, podle něhož je obnova kostela důkazem, že pokud obyčejní lidé mají smysluplný cíl, dokáží společně vykonat velké věci. 

Dílo se podařilo a 31. ledna 1991 byl kostel sv. Cyrila a Metoděje slavnostně znovuotevřen. „Bylo to za účasti velkého množství lidí dobré vůle. Jejich dílo by jistě mohlo sloužit jako příklad pro budoucí generace,“ uzavřel své vzpomínání bývalý ředitel školy v Hrubčicích.

Dodejme, že v roce 2010 byla zahájena rekonstrukce objektu Pax nacházejícího se hned vedle kostela. Vzniklo tak místo určené k setkávání a pořádání kulturních a společenských akcí. Dnes v kostele probíhají setkání veřejnosti nejen na svátek sv. Cyrila a Metoděje. Pokud pomineme současnou koronavirou pandemii, tak každou neděli se tu například scházejí malé děti a jejich rodiče ve společenství Sedmikrásek. Pravidelné mše svaté doprovází dětský pěvecký sbor.