Dva velitelské vozy slavnostně převzaly během srpna do svého užívání hned dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů na Prostějovsku. Nejprve HZS Olomouckého kraje věnoval vyřazený Ford Ranger jednotce Prostějov-Žešov, následně pak klíče od velitelského automobilu Mitsubishi L200 převzali hasiči z Plumlova.

„Oba velitelské vozy jsou terénní a díky svým parametrům jsou schopny zasahovat v hůře dostupných místech nebo tam, kam se jiná zásahová technika nedostane kvůli svým rozměrům nebo hmotnosti jako například lesoparky, lesy a podobně. Automobily budou dobrovolným hasičům sloužit pro transport členů jednotky na místo zásahu, zajištění týlu nebo pro činnosti spojené s rozsáhlými mimořádnými událostmi při ochraně obyvatelstva,“ uvedla Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Oba automobily byly vyrobeny v roce 2008. Mitsubishi sloužilo profesionální jednotce od roku 2008, Ford Ranger pak od roku 2020, obě vozidla shodně na stanici Prostějov. „Nyní byly nahrazeny modernějšími vozidly typu SUV, a tak mohou od této chvíle sloužit dobrovolným hasičům,“ prozradila dále tisková mluvčí krajských hasičů.