Hygienici zakázali koupání v plumlovské přehradě kvůli výrazně zhoršené kvalitě vody už 14. srpna. Od té doby černý smajlík kvůli nadlimitnímu množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat stále setrvává. Voda v nádrži ho naposledy obdržela v srpnu 2021.

 

„V povrchové vodě Vodní nádrže Plumlov využívané ke koupání se stanovuje dočasný zákaz používání vody ke koupání, a to ode dne vyvěšení tohoto opatření do doby ukončení tohoto zákazu,“ uvedla ve vyhlášce už před časem ředitelka Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková.

Hygienici odebrali vzorky vody z plumlovské přehrady, které dostaly černého smajlíka 14. srpna. Na svém závěru od té doby nadále trvají, jak ukázalo měření ze 4. září. „Rozbory opět prokázaly nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajících mohou vyskytovat například kožní vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky, toxiny, které mohou způsobit střevní a žaludeční potíže," potvrdili hygienici závažné problémy nádrže.

Tak špatné výsledky měla voda v nádrži v roce 2017, kdy černý smajlík zakázal koupání po celý srpen. Na kvalitě vody se podepisuje sucho a nedostatek vody v přítocích, ale i absence čističek odpadních vod okolních obcí.