Začalo to jakoby nevinným žalováním na kolegu z opozice, vše se ale nakonec místy zvrhlo v až nechutný slovní průjem... Zastupitelé napříč politickým spektrem za nevěříc sledování svých kolegyň se minulé úterý do sebe v jednu chvíli pustili a padala při tom hodně silná slova. Rozbouřené diskuse musel krotit primátor František Jura, ale ne vždy se mu to dařilo. Ostatně ani on sám v emočních projevech mnohdy nezaostával...

 

O co tedy šlo? V závěrečném bodu programu úterní schůze věnovaném právě širokým diskusním příspěvkům, se o slovo přihlásil jistý opoziční zastupitel. „Mám takovou pikanterii! Na veřejném facebookovém profilu zde přítomný zastupitel Pavel Dopita označil Piráty, ODS a STAN za svoloč! Takže v této místnosti je podle něj svoloč v následujícím složení – Mochťák, Švec, Peka, Ošťádal, Zatloukal, Lázna, Blumenstein a Sokolová. Já osobně se s tím vyrovnám, ale zajímalo by mě, jak se na to díváte vy, kteří sedíte v radě města a případně spoluvolíte tady Pavla Dopitu do různých funkcí, jako je předseda kontrolního výboru, předseda komise pro prevenci kriminality nebo jednatel FCC. Pokud na to nebudete reagovat, jasně tím ukážete, že si necháte s prominutím dělat na hlavu a že se raději zuby nehty budete držet svých funkci,“ obrátil se na uvedené zastupitele Petr Ošťádal.

Mnohé udivilo už to, že tímto vlastně žaluje na svého kolegu z opozice, který však na rozdíl od něj pracuje pro magistrát a v nedávné minulosti už byly realizovány mnohé jeho návrhy či nápady. „Nevím, jestli tato diskuze patří na toto fórum. Jestli bychom totiž měli pokaždé komentovat to, co někdo řekne o tom druhém, tak by nám asi jediný jednací den nestačil. Já jsem zmíněný facebookový příspěvek nikde nezaregistroval, takže nemám k tomu co říct,“ ozval se jako první primátor František Jura (ANO 2011). „Na profilu pana Ošťádala se často objevuje spousta dalších nepravd a taky ho neodvoláváme z kontrolního výboru, do kterého byl zvolen! Pan Dopita se nepatrně zmýlil, protože ODS určitě není žádná svoloč. Ale pokud to řekl nebo napsal, pořád není důvod ho odvolávat ze všech jeho funkcí,“ uvedl radní Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov), kterého u mikrofonu vystřídal kolega z rady Miloš Sklenka (ANO 2011). „Mě se tato diskuse sice netýká, ale rád bych reagoval. Pane Ošťádale, vaše soukmenovkyně paní Řičánková označila celé vedení radnice jako nemehla. Mě osobně jste nedávno označil za kriminálního živla, který páchá trestnou činnost. Nikdy jste se za to neomluvil. Nic, jen sedíte. Pak jste mě nazval kokršpanělem! A vy se tady oháníte slušností? To nemyslíte vážně,“ sepsul opozičníka náměstek primátora, který v tu chvíli byl v opravdové ráži a pustil se do další debaty. „Vaše kolegyně paní Jílková, taková pravdomluvná paní učitelka, nechá v novinách otisknout totální lež o společnosti TK PLUS, ale pak už nepožádá o tiskovou opravu. Vaše hnutí já osobně nazývám Bratrstvem kočičí pracky, ať se vám to líbí, nebo ne. Vy jste Štětináč a váš předseda klubu pan Matyášek jako Dlouhé Bidlo kupčí naprosto jednoznačně se členy svého oddílu! A pan Švec, který tady rovněž nabádá ke slušnému chování? Tak ten na prvním zastupitelstvu v tomto volebním období pronesl, že se Sklenkou jako náměstkem bude se školstvím v Prostějově konec a bude to zkáza. No a pak za čtrnáct dní tento pan Švec došel do mé kanceláře, žmoulal v dlaních čepici, omlouval se mi a prosil, zda by nemohl být ve školské komisi… A to všechno jste vy z části opozice, a vy se tady pozastavujete nad nějakým prohlášením a dovolujete si apelovat na slušnost,“ nebral si servítky náměstek Sklenka, kterého už vzápětí museli krotit jak primátor Jura, tak další z náměstků Jiří Rozehnal. „Nedivím se vašemu rozčílení, ale je třeba udržet diskusi v patřičné rovině. Všichni víme, kdo tuto debatu začal,“ konejšil vzbouřence první muž radnice.

Následovalo zhruba deset minut dalších slovních výpadů, až se konečně dostal ke slovu zastupitel za SPD Pavel Dopita. Ten zároveň vysvětlil svůj příspěvek na sociální síti. „Skutečně jsem výraz svoloč použil ve spojení s Piráty, ODS a STAN, za což se tady omlouvám. Já ovšem reagoval na činnost vládní koalice a vůbec jsem tím neměl na mysli koalici radniční tady v Prostějově nebo členy opozice. Pokud to ale někdo takto pochopil, za to fakt nemohu,“ uzavřel tuto diskusi Dopita.

 

Exkluzivní reportáž z celého 7. jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějov čtěte v pondělním Večerníku