Letos v dubnu přišel Večerník s informací, že historie prostějovského fotbalového stadionu ve Sportovní ulici se definitivně uzavřela. Při této příležitosti se nám podařilo spojit se soukromým vlastníkem, který se nechal slyšet, že nám v dohledné době odtajní své další plány s uvolněným pozemkem. Mezitím prostor, který zažil i prvoligové souboje, nečekaně ožil. Vše souvisí s plánovaným zrušením hřiště s umělou trávou v areálu Za Místním nádražím.  

 

Stadion, kde se za první republiky a krátce po válce hrávala nejvyšší československá fotbalová liga, byla ještě před svým zbouráním dlouhodobě v katastrofálním stavu. V posledních letech prostor sloužil už pouze bezdomovcům. Nakonec vzaly za své i letité ochozy, na nichž se svého času scházelo i hodně přes deset tisíc diváků.

Ve Sportovní ulici však stále zůstávaly pozůstatky fotbalového trávníku, které se nezdály být právě v nejlepším stavu. A právě na nich v průběhu sezóny začali trénovat malí fotbalisté 1.SK Prostějov. Pronájem přitom není nikterak vysoký.

„Za možnost trénovat ve Sportovní ulici jsme opravdu rádi. V blízké budoucnosti totiž chceme rekonstruovat hřiště Za Místním nádražím a bude tak zrušeno sousední hřiště s umělým trávníkem. Mládežnická družstva tak nebudou mít kde trénovat, tudíž jsem rád, že jsme se s majitelem pozemku dohodli na pronájmu bývalého fotbalového stánku, kde je dosud zatravněný prostor. Naši žáci zde trénují za jeden tisíc korun měsíčně,“ uvedl již dříve šéf prostějovské kopané a zároveň primátor statutárního města Prostějova František Jura.

Co však bude s pozemkem po zbouraném stadionu dál? Stane se z něj snad plnohodnotný tréninkový areál? Nebo se přece jen podaří realizovat plány jeho majitele, který se v minulosti netajil tím, že by zde rád viděl nové obytné domy či domov pro seniory. Tomu však dlouhodobě brání územní plán, jenž zde stále počítá se sportovištěm a jenž nelze změnit bez dohody s vedením města. Obrátili jsme se tedy přímo na Marka Pořízku, který nám opakovaně přislíbil poskytnout v této souvislosti své vyjádření. To však posléze podmínil osobní schůzkou. K té však navzdory vší naší snaze a několika dohodnutým a následně stornovaným termínům nakonec nedošlo.