oto vyvolalo hodně zlé krve. Už nadcházející pátek 15. září se dle původních předpokladů měla otevřít frekventovaná ulice Zádvoří, po níž řidiči míří z Konice ve směru na Prostějov či Olomouc. Dokonce se otevřeně hovořilo o tom, že existuje naděje, že se tak stane již koncem prázdnin. Nyní se naplno ukázalo, že je vše jinak. Nejenže se nestihne původní termín, stavba se zřejmě zásadním způsobem protáhne. Na internetových stránkách Olomouckého kraje se dokonce oficiálně píše o tom, že úplná uzavírka pro osobní auta má trvat až do 15. listopadu! Konický starosta, který se snaží mírnit všeobecné napětí, hovoří o tom, že vše by mělo být přece jen trochu jinak.

Nikdo od počátku nečekal, že to bude snadné. Rekonstrukce ulice Zádvoří je nesmírně náročná i s ohledem na to, že se na ní podílejí hned čtyři investoři. Vodaři začali s prací již v dubnu, od té doby řídily provoz na příjezdu do centra Konice semafory. Se začátkem prázdnin se silnice zcela uzavřela. Do práce se měli naplno pustit zaměstnanci společnosti E.ON, kteří musí zajistit přeložku elektrického vedení. Právě sloupy totiž stojí v cestě vybudování potřebného chodníku, což je v režii města Konice. Správa silnic Olomouckého kraje je pak zodpovědná za opravu povrchu silnice. Poměrně náročná objížďka je od začátku prázdnin vedena přes Ochoz a Hvozd. Někteří z řidičů musí jezdit přes tankodrom spojující Přemyslovice s Ptenským Dvorkem, což může být pro některá auta až likvidační. Úplně všichni přitom úpěnlivě vyhlíželi termín 15. září, kdy měla úplná uzavírka Zádvoří skončit. Již nyní je jasné, že tomu tak nebude.

Auta projedou mimo pracovní dobu

Na webových stránkách Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK) lze aktuálně dohledat informaci, že úplná uzavírka pro osobní vozy na konickém Zádvoří bude trvat až do 15. listopadu. Podle posledního vyjádření konického starosty by vše mělo být trochu jinak. První osobáky by se měly po Zádvoří projet bez omezení „již“ začátkem listopadu.

„Po pětadvacátém září bude průjezd umožněn autobusové dopravě. Osobní vozidla tudy budou moci projet od osmnácti hodin do šesti hodin následujícího dne. Po jedenatřicátém říjnu má být průjezd umožněn osobním autům a autobusům na semafory do doby, než bude dokončen chodník až po Vyšehrad. Ten by měl dle smlouvy vzniknout nejpozději do prosince. Pokud to ovšem počasí neumožní, pak práce přerušíme a chodník se dodělá až na jaře příštího roku,“ shrnul konický starosta Michal Obrusník výsledek bouřlivé schůzky s občany, která se uplynulé úterý konala v konickém komunitním centru.  

Proč se vše zdrželo?

Večerník zajímalo, jaké jsou hlavní důvody zdržení. „Zásadní problém je v přeložkách elektrických sítí, sloupy tu stále stojí, což dávno neměly. Komunikaci také bylo nezbytné posunout do strany, přičemž se objevily nečekané problémy s podložím. Situaci rovněž komplikují neukáznění řidiči, kteří neoprávněně projíždějí stavbou. Proto bych veřejnost požádal o trpělivost, všichni děláme maximum pro to, aby k otevření Zádvoří došlo co nejdříve,“ objasnil Michal Obrusník.  (mls)