Hokejový klub vedený panem Luňákem z Olomouce a působící na zimním stadionu v Prostějově zahajoval ve středu mistrovskou sezónu v Chance lize utkáním s pardubickým „béčkem“. Jestřábi ale stačili odehrát pouze první třetinu. V tu dobu už nad Prostějovem řádila neuvěřitelná bouřka doprovázená zhruba hodinovou průtrží mračen. A dílo zkázy bylo dokonáno! Stařičká střecha prostějovské haly příval vody nevydržela, která následně protekla na ledovou plochu. Vzniklé kaluže nedovolovaly pokračovat ve hře. Když ponecháme stranou sportovní stránku celé věci, jde o pořádný trapas...

Jelikož už ve středu večer a v dalších dnech se na různých sociálních sítích objevovala obsáhlá kritika i ironická legrace na nepropustnost střechy, Večerník zajímalo, jak je vůbec možné, že voda pronikla střechou až na ledovou plochu? „Musíme si uvědomit, že během jediné hodiny spadla v Prostějově z nebe jedna desetina vody z celkového ročního průměru.

 

Střecha zimního stadionu není v žádném havarijním stavu. Neprošla sice ještě rekonstrukcí, ale takovému přírodnímu živlu prostě nešlo v tu chvíli nijak čelit,“ míní Jiří Rozehnal, náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Zimní stadion je totiž majetkem magistrátu, provozuje jej Sportcentrum-DDM. Na jeho ředitele tak padalo nejvíce otázek. „Střecha děravá není. Vše vzniklo fyzikálními vlastnostmi plechu, který je vrchní složkou a je spojovacími díly navázán na dřevěný podhled. Ten je na střeše původní. Není však vůbec automatické, že když v Prostějově prší, touto střechou zatéká. Za určitých povětrnostních okolností dle intenzity deště, směru a síly větru k tomu ale může dojít,“ shrnul svůj pohled na věc Jan Zatloukal.

Přestože dílčím způsobem se střecha průběžně opravuje, do budoucna je jasné, že bude vyžadovat zásadnější investici. V rámci nedávné rekonstrukce haly totiž na opravy nedošlo. „Ona ani neproběhla žádná velká rekonstrukce… Byla vyměněna jedna stěna copilitů, které byly v havarijním stavu, dány nové sedačky, které byly rovněž původní. Samotná střecha je opravována průběžně. Není to však možné chápat jako „záplatování“, je to zkrátka obnova spojů, které zajišťují připevnění střechy a její izolaci,“ uvedl ředitel Sportcentra DDM Prostějov, který je zároveň městským zastupitelem za ODS.

Co dál? „Lze již kvalifikovaně prohlásit, že jsou dvě možnosti: buď dál částečně opravovat střechu, nebo provést její úplnou rekonstrukci. Technologicky něco jiného mezi tím není. Tím neříkám, že je některá varianta špatná, záleží na kontextu. Průběžné opravy nejsou tak finančně nákladné a většinou by měly stačit. Celková rekonstrukce si vezme desítky milionů korun a samozřejmě vyžaduje velké plánování, v ideálním případě správně zvolené technologické postupy a výběr nejlepšího řešení. A v neposlední řadě minimálně ztracenou sezónu na prostějovském zimním stadionu. Do půl roku se taková akce nevejde,“ nastínil Zatloukal s tím, že na jedno z nejbližších zasedání rady města chystá k další etapě rekonstrukce „zimáku nový materiál, na němž se pracovalo již celé prázdniny. „Jednou k rozhodnutí provést větší opravy bude muset dojít, protože jinou ledovou plochu v Prostějově stále nemáme…“

„Podle informace, kterou jsem si vyžádala od provozovatele s největší pravděpodobností žádná škoda na majetku nevznikla. Sportcentrum DDM nyní objednává firmu, která prověří aktuální technický stav střechy po této živelné pohromě,“ uklidnila fanoušky a ostatně i hokejisty první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová. „Údržba majetku zimního stadionu sice není v mé kompetenci, ale přesto si dovolím tvrdit, že se nyní ve vedení města musíme shodnout, zda předřadíme opravu střechy před všechny další plánované investice do zimního stadionu. Domnívám se, že jako majitel musíme nejprve opravit to, co už dosluhuje, a pak teprve přikročit k dalším projektům rozvoje tohoto sportoviště,“ dodala.