K další ostřejší výměně názorů mezi zástupci koalice a opozice v prostějovském zastupitelstvu došlo v úterý poté, co opozičník z hnutí Na Rovinu! napadl členy bytové komise, že při přidělování bytů porušují stanovená pravidla. To si však nenechali líbit náměstkyně primátora Marcela Župková a hlavně primátor František Jura. Ten se rozhodl obvinění prošetřit. Zároveň první muž Prostějova vyzval onoho chlapíka, aby v případě prokázané lži z toho vyvodil osobní zodpovědnost.

 

„Požádal bych radu města, respektive členy bytové komise, aby se zamysleli nad tím, co se tam vlastně odehrává. Byl jsem to já, kdo tady kdysi zbořil pořadníky na byty a spolupracoval jsem na tom, aby v Prostějově vznikla nějaká pravidla pro přidělování bytů. Bytová komise se ale těmito pravidly neřídí, navíc tato pravidla porušuje! Například se řeší byt v Rozhonově ulici, o který si zažádal jeden občan s tím, že ho opraví na vlastní náklady. Ale na základě čeho? Záměr pronajmout tento byt nebyl vůbec vyhlášen! Takto to přece nejde dělat. Bytová komise byla zřízena proto, aby se řídila stanovenými pravidly a dodržovala je. Navíc je mi velmi trapně, když se dozvím, že komise neudělí žádné body žadatelce o byt, která je na mateřské dovolené a přitom i pracuje. Už jsme to tady jednou řešili, že samoživitelky a ženy na mateřské dovolené jsou při přidělování bytů na tom bité. Jde o banální věci, které se však musí řešit,“ pronesl v dlouhé řeči Petr Ošťádal, který vzápětí upozornil také na přetrvávající nepořádek v městském domě v ulici M. Pujmanové, jenž se stále neřeší.

„Vůbec se mi nelíbí, že členové bytové komise jsou zde napadáni a obviňování z nějakého porušování pravidel. Není to pravda, všechno je obodováno a za tím si stojím. A vy, pane kolego, sám moc dobře víte, o jaký dům v Rozhonově ulici se jedná. Je to dům, ve kterém žijí jen naši spoluobčané Romové. A nemyslím si, že pokud bychom byt v této nemovitosti vyhlásili k pronájmu, že by se vůbec někdo přihlásil a nedejbože by tam chtěl bydlet,“ odpověděla Marcela Župková (ANO 2011), náměstkyně primátora pro sociální oblast.

Do diskuse se vzápětí zapojil i prostějovský primátor. „V tomto bodě jednání navrhuji pořídit doslovný zápis z celé diskuse. Od pana magistra Ošťádala totiž zazněly jakési domněnky, fabulace a polopravdy. Takže já chci celou tuto záležitost vyšetřit a přesně zjistit, zda bytová komise nějakým způsobem porušuje pravidla. A pokud se ukáže, že jde stejně jako v několika dalších případech o lži a fabulace, měli bychom z toho učinit závěr. Pokud tady tvrdíte, že na radnici se v něčem porušují pravidla, musíte v případě nepravdy z toho vyvodit osobní zodpovědnost,“ vyzval František Jura z hnutí ANO 2011.

 

Ohlédnutí za 7. jednáním Zastupitelstva statutárního města Prostějov