Vypuštěná přehrada? Před deseti lety realita. V rámci rozsáhlé akce došlo na vyčištění dna od sedimentů a pročištění vodního díla tak, aby se aspoň zčásti zbavilo sinic.

Ještě nedávno to vypadalo, že se tak stane znovu. Večerník přišel loni se zjištěním, dle něhož by se nádrž Plumlov měla opět vypouštět. Důvodem má být oprava výpusti. Jak jsme se ale nyní dozvěděli, vše bude trochu jinak! Dle aktuálních informací se lidé nemusí obávat, že by se z přehrady po čase znovu stala měsíční krajina plná bahna. Jak Večerník zjistil, vypouštět by se totiž oproti původním plánům vůbec neměla.

„K vypuštění nádrže nedojde a ani nikdy nemělo dojít,“ vyvrátil zvěsti mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Potvrdil naopak, že se historická výpusť přehrady, která stojí na svém místě už více než 100 let, opravovat bude. „Práce začnou na jaře 2021 a potrvají do podzimu 2022. Modernizace funkčních objektů představuje další etapu rekonstrukce hráze vodního díla Plumlov, která proběhla v letech 2012 až 2013. Stavba nenaruší průběh rekreačních sezón, dojde totiž pouze k mírnému snížení hladiny,“ objasnil Chmelař.

„Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Nádrž nebudeme vypouštět. Výraznější pokles hladiny o tři metry na kótu 270,5 m n. m. plánujeme na pouhé tři měsíce až po konci rekreační sezóny na podzim,“ popsal plánované práce generální ředitel Povodí Václav Gargulák.

Celkově by další fáze rekonstrukce měla přijít na 30,5 milionu korun.