Již několik let je součástí Prostějovských hanáckých slavností možnost svézt se o hodové neděli historickým kočárem. Tentokrát přivezl majitel Muzea Kočárů v Čechách pod Kosířem Václav Obr do města hned dva. Jejich pohonem byli tentokrát statní hnědáci s kočím Karlem Loučkou ze zámku v Holešově.

 

„Oba kočáry mají vztah k Prostějovsku. Ten, který vás nyní poveze, je z jednoho statku z Mostkovic. Druhý, jenž budeme teprve strojit, je zase jedním z mála dochovaných, které byl vyrobené v Prostějově firmou Antonína Zahradníčka,“ představil obecenstvu elegantní a nablýskané povozy. A zatímco zvuky klapajících podkov hnědáků zněly náměstím a přilehlými ulicemi, Václav Obr se věnoval vyprávění o historii kočárů a také svého muzea. Zájemci si mohli prohlédnout alba s fotografiemi, ti nejmenší se povozit na plyšových konících. „Mám pana Obra moc ráda. Sleduji ho už od doby, kdy měl dílnu v plumlovském zámku. Je to člověk plně oddaný své myšlence, záchraně nejen historických kočárů, ale i tradic a řemesel. Navíc o tom všem umí skvěle vyprávět, každý exponát zná nazpaměť, jeho původ, kde ho našel, co bylo třeba udělat, aby zase jezdil,“ svěřila se Večerníku paní Dana, která na projížďku vzala vnoučata.

Projížďky trvaly od 10 do 17 hodin, kočár vyjížděl každou čtvrthodinu, vyprovázen troubením Václava Obra na naleštěnou trubku. Jízdenky, které byly zdarma, byly rozebrány chvíli po desáté hodině. „Nic si za to neberete, tak nesu aspoň koníčkům mrkev a cukr,“ ocenila práci týmu jedna z návštěvnic.

 

Reportáže a exkluzivní rozhovor ze zákulisí Prostějovských Hanáckých slavností najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září